A tea hatására jobban emésztünk
Tévhit: Az alkohol nem segíti a nehéz ételek emésztését
Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is káros a gyomornak.
2010.12.16 12:10MTIA zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajt fondüt.
A résztvevők egyik fele bot, másik fele fekete teát fogyasztott hozzá. Később pálinkával, illetve vízzel kínálták őket. Az eredmények szerint az alkoholt fogyasztók sokkal lassabban emésztették meg fondüjüket, mint a teaivók.
Pozitívumként viszont a kutatók elkönyvelhették, hogy a bort és pálinkát ivóknál nem jelentkeztek olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás és a gyomorégés.

Az egészséges emberek italfogyasztása
A vizsgálat eredménye szerint tehát az egészséges emberek az általuk választott bármilyen italt nyugodtan fogyaszthatják étkezéskor anélkül, hogy emésztési problémák miatt kelljen aggódniuk.
A vizsgált csoport 23 és 58 év közöttiekből, tizennégy férfiból és hat nőből állt.
A tudósok csak olyan egészséges embereket választottak, akik nem fogyasztanak túl sok alkoholt.
A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a British Medical Journal című szaklapban jelent meg szerdán.
Kapcsolódó írások:
- 7 tanács gyomorégéssel küzdőknek
- Újfajta gyógyszer a gyomorégés kezelésére
- Gyomorerősítő, görcsoldó fűszer: a borsikafű
- A gyomorgyűrű csökkenti a terhességi cukorbetegség és a császármetszés kockázatát
- 4 főzet, melyek csodát tesznek!
- Újfajta gyomorcsökkentő műtéttel könnyíthetük súlyfeleslegünkön
- A stressz 5 meglepő tünete