Túl korán kezdődik a "Dolce Vita"?
Az ünnepi szénhidrátok ellen is tehetünk
Az ünnepek tájékán különösen nehéz is megállni, hogy ne közelítsük meg a süteményes tálat negyedszerre is, így nem meglepő, hogy gyermekünknek is nehezen mondunk nemet még egy kis édességre.
2010.12.16 08:00ma.huA nagymama bejglije, a szaloncukrok és az újévi lakomák ellenére azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a kisgyerekek étrendje 1-3 éves kor alatt napi 188 g szénhidrátot tartalmazhat, ebből kb. 32g lehet finomított cukor.
Ha a gyerek 1-3 éves korban úgy táplálkozik, mint a szülei, akkor jó eséllyel egészségtelen felnőtt válik belőle, hiszen nem olyan arányban viszi be a tápanyagokat, mint azt a szervezete igényelné.
Ebben a korban alakul ki a picik ízlése, táplálkozási szokásai, ezért fontos, hogy a cukorfogyasztást már 1-3 éves kor között optimálisra „állítsuk” be.
Az édes ízt általában minden gyerek szereti, de vajon miért? Sokszor halljuk, az első íz, az anyatej is édes, innen az édes íz felé irányuló szerelem.
Ez a megállapítás azonban nem helytálló, hiszen az anyatej enyhén kesernyés, natúr, ezért jó kiindulópont a babának ahhoz, hogy minden ízt fenntartások nélkül fogadjon a későbbiekben. Az EU által szabályozott tápszerek ezért olyan mértékben tartalmaznak cukrot, ahogyan a kisbabák számára a legjobb.
Az 1-3 éves korban ajánlott tejalapú gyerekitalok hozzáadott cukortartalma minimális, emellett megfelelő arányban tartalmaznak a fejlődéshez elengedhetetlen vasat, kalciumot, magnéziumot és más fontos tápanyagokat.
Az édes ízt később szeretjük meg, aminek hátterében több minden állhat:
• Az édes íz érzékelése a nyelven legelöl helyezkedik el, ezt érezzük leggyorsabban
• Az itthoni ajánlások szerint a hozzátáplálást édes gyümölcsökkel kezdjük
• Az ételek bevezetése mellett a pszichológiának is szerepe van az édes íz szeretetében. Rokonok, barátok látogatásakor rendszeresen hoznak valamilyen édes nassolnivalót a kisgyereknek, gyakran előfordul, hogy a gyereket a nagymama, nagynéni kis csokival "édesgeti" magához
• Nem kapsz desszertet! - hangzik el a mondat sokszor. Az édességet sokszor jutalomként kezeljük, megvonása pedig büntetés.
Milyen következményei vannak az édességfogyasztásnak?
• Fogak károsodása
• Hosszú távon túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezet, amely gyermekkorban lelki sérüléseket is okozhat a szocializálódás során
• átformálja az étkezési szokásokat, melynek köszönhetően az egészséges, de kevésbé édes ételeket a gyermek vissza fogja utasítani
• cukorbetegség, viselkedési zavarok (pl. hiperaktivitás, agresszivitás) az ingadozó vércukorszint miatt
Hogyan kerülhetjük el az édességeket?
Az első kocka csokoládé után nincs megállás – hallhatjuk gyakorló anyukáktól, ezért is fontos, hogy minél későbbre toljuk ki az édességfogyasztást pici korban.
A fentiek alapján fontos lenne, hogy a szülők minél kevesebb édes, cukros ételt adjanak a kisgyermeknek. Gyakori hiba, hogy a picik édes tejdesszertet (joghurtot, rudit, túrókrémet) kapnak, hiszen tejet tartalmaz, ami kalciumforrás, és jó a gyereknek.
Figyelem! A kalcium tényleg elengedhetetlen, de ezek a tejdesszertek nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami felesleges, ún. luxus kalóriával terheli meg a kisgyermek szervezetét. Az ilyen típusú ételek energiában gazdagok, viszont értékes vitaminokban, ásványi anyagokban szegények, jóllakatják, de nem táplálják a gyereket.
Ha édesség, legyen gyümölcs, ha tápanyagforrás, akkor legyen zöldség, húsok, gabonák vagy gyermekek számára készített tejalapú italok. A sok édesség következménye lehet az, hogy a kisgyermek általában ragaszkodik az ilyen típusú élelmiszerekhez és az egészségesebb főzelékféléket, húsokat sokszor elutasítja. Tudatos odafigyeléssel és neveléssel mindezek a lehetséges hibák kiküszöbölhetők. • Válasszunk olyan termékeket, melyek nem tartalmaznak sok hozzáadott cukrot.
Kalcium forrásként az édes tejdesszertek helyett inkább tejalapú gyerekitalt adjunk a kisgyereknek, hiszen megfelelő arányban tartalmazza az összes fontos vitamint és ásványi anyagot, például a vasat is.
• Édesítésre használjunk mézet, gyümölcscukrot (fruktózt) vagy csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét
• Készítsük magunk a család desszertjeit. Pl. kiváló édesség a gyümölccsel és mézzel összekevert joghurt, vagy az aszalt gyümölcsökkel sütött zabpelyhes keksz
• A látogató rokonokat, barátokat előzetesen megkérhetjük, hogy ne hozzanak édességet ajándékba.
A kirakós vagy a képeskönyv maradandóbb emlék lesz a gyerek számára. Látható, hogy nem olyan bonyolult az édességek elkerülése, csupán kis odafigyelést és kreativitást igényel.

Néhány egyszerűbb recept, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak és édesség a maga nem hagyományos módján:
Zabpelyhes keksz
15 dkg puha vaj 6 dkg barna cukor vagy gyümölcscukor (fruktóz) 6 dkg cukornak megfelelő méz 1 tojás 15 dkg zabpehely 10 dkg teljes kiőrlésű liszt1 kávéskanál őrölt fahéj 1/2 kávéskanál szódabikarbóna 1 csipet só 10 dkg tejcsokoládé, apróra vágva (elhagyható)
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikon lapot vagy sütőpapírt terítünk egy nagy tepsire. Egy nagy tálba kimérjük a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj is.
A vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a mézzel, majd hozzádolgozzuk a tojást. A csokit felaprítjuk, és a lisztes keverékhez szórjuk.
Majd jöhet a száraz anyaghoz a cukros-tojásos keverék, és az egészet fakanállal jól összedolgozzuk.
A tésztából diónyi adagokat teszünk egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítjuk. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttük az első adagot, elkészítjük a többi tallért is.
A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt meleg sütőben megsütjük. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak, és ropogósak lesznek. Kb. 30 tallér lesz belőle.
Eperturmix: 100g eper 2dl elkészített Junior gyerekital 1 kávéskanál méz Készítsünk el 2dl Junior gyerekitalt.
Az epret mossuk meg, majd daraboljuk fel apróra. A kész italt, az epret és a mézet tegyük bele egy edénybe. Turmixszoljuk le.
Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük – derült ki Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésből.
A Társaság megállapítása szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.
A korosztály táplálásának egyik legnagyobb hiányossága az, hogy a szellemi fejlődéshez elengedhetetlen vasból messze nem fogyasztanak elegendő mennyiséget.
A Társaság „Kisbögre és Tudomány” néven átfogó felvilágosító program indításával próbál segíteni az édesanyáknak és a szakembereknek. .
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06