Koleszterinbomba és vitaminhiány
Már 1-3 éves korban elrontjuk!
Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek fele a rossz "felnőtt étrend" miatt a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt
2010.12.13 08:00gyermekorvostarsasag.huA szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben.
Pedig a kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek, okosan összeállított „gyerek étrendre” volna szüksége. A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból. Megoldást jelentene a kicsik számára kifejlesztett koleszterinszegény, de vitamindús élelmiszerek fogyasztása is.
A több mint 2000 gyermekorvost tömörítő Magyar Gyermekorvosok Társaságának reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már 1-3 éves korban tetten érhetőek.
A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.
A szakemberek szerint a kisgyermek nem kis felnőtt, a fejlődő szervezetnek sajátos igényei vannak, ezért nem eheti mindig ugyanazt, amit a felnőttek.
Gondosan összeállított „gyerek étrendre” lenne a megoldás, amelyben szükség esetén helyet kapnának a korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek

Sok a koleszterin és a hús
Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje, ez a szív- és érrendszeri megbetegedések leggyakoribb kiváltó tényezője. A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható.
A szakértők régóta hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelni a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is termel koleszterint. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz „felnőtt étrend” miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ebben a korban megalapozzuk.
A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterin-bevitel fő forrásai a gyermekeknél is.
A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi húskészítményt (pl.: virsli) kapnak, mint amennyi ajánlatos volna.
Kevés a C-vitamin, nem eszik a zöldséget
A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele (44%) nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük (24%) pedig már kórosan keveset fogyaszt.
A C-vitamin köztudottan immunerősítő, ezért az őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kell a vitaminban dús táplálkozásra. Ráadásul az agy fejlődésében kritikus szerepet játszó vas felszívódását is ez az anyag segíti.
Vitaminforrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék (különösen nyers formában) nem igazán népszerűek, átlagosan kb. 15 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.

„Gyerek étrend”, tejalapú gyerekital
A szakemberek azt javasolják, hogy kampány-szerű vitaminadagolások, étrend-kiegészítők helyett törekedjünk C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel folyamatosan fedezni a kicsi szükségleteit.
„Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a korban a kisgyermekek többsége válogatós, így a szülőknek nagy kihívást jelent az egészséges táplálás. Mégis azt kérjük, ne a baba, hanem a mama diktáljon” – mondta el Dr. Szabó László, a Társaság elnöke.
Rengeteg zöldség és gyümölcs, valamint a kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal készült ételek (gőzölés, párolás, rövid ideig tartó főzés) jelentenék a megoldást. A szülőknek gyakorta trükkökhöz kell folyamodniuk azért, hogy a kicsi megegye a zöldségeket és így hozzájusson a szükséges vitaminokhoz.
Az édesanyák számára segítség lehet az 1-3 éves korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek fogyasztása, mivel ezek ízvilágát a kicsik általában kedvelik.
A bolti- és házitej kiváltására alkalmas tejalapú Junior gyerekitalok jó megoldást jelentenek a vitaminok pótlására. Mivel ezeket az italokat a korosztály igényeinek megfelelően fejlesztették ki, összetételük optimális, így megtalálható bennük az összes fontos vitamin.
Jóval több C-vitamin van bennük, mint a tehéntejben, emellett koleszterinnel sem terhelik a szervezetet.