Nélkülözhetetlen a szervezet számára
B-vitaminok: melyik mire jó?
A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek.
2010.12.03 10:48drinfo.huAz emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni
A vitaminok közül egyesek a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, amelyek valamilyen vitamint kiszorítanak az enzimekből.
Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel.
Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez például vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.
A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:
1. Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok),
2. Vízben oldódó vitaminok
A két csoport tagjai között aligha van vegyi rokonság, de a vízben oldódó B- és C-vitaminok között sem találunk ilyet.
A szervezet számára azonban mindkettő szükséges, a szervezet védekező mechanizmusát erősítik.
A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépő betegségekből következtethetünk.

B1-vitamin (tiamin)
Nélkülözhetetlen a szénhidrátok és az alkohol lebontásához. A hiányállapot ritka, főleg Ázsiában fordul elő, ahol a fő táplálékforrás a fényezett rizs. Veszélyeztetettek továbbá az alkoholisták, az idült hasmenésben szenvedők.
Súlyos hiányállapot esetén beriberi alakulhat ki.
B2-vitamin (riboflavin)
A zsír és a fehérje lebontásához szükséges, és fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A hiányállapot igen ritka, főleg alkoholistáknál, májbetegeknél és idült hasmenésben szenvedőknél alakul ki.
B6-vitamin (piridoxin)
A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A fogamzásgátlót szedő nőknél néha vitaminhiány léphet fel, de nem szükséges a vitamintabletta szedése, a vitamin a megfelelő étkezéssel pótolható.
Pantoténsav
Az anyagcserében kulcsfontosságú koenzim-A alkotórésze. Vegyes táplálkozás esetén nem alakulhat ki a hiánya.

Niacin
Nélkülözhetlen a sejtek energiaháztartásában. Hiánya a gyomor és a bél súlyos megbetegedésekor léphet fel, vagy akkor, ha a táplálkozás teljesen nélkülözi a húst és a kenyeret.
Biotin
Kéntartalmú vitamin, az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlen. A bélbaktériumok is képesek előállítani, de a vastagbélből tökéletlen a felszívódása, ezért a megfelelő táplálkozással kell fedezni a szükségletet.
Folsav
Szerepet játszik a vörösvértestek képzésénél, az elégtelen folsavbevitel – ez kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nem lép fel – vérszegénységhez vezet.
B12-vitamin (kobolaminok) a vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin, és csak állati eredetű élelmiszerekben található. A vitaminhiány táplálkozásból eredően csak azoknál fordul elő, akik egyáltalán nem fogyasztanak húst.