Egészségtelen felnőtt válhat belőlük
Rozsdás szöget a gyereknek!
Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük - derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből.
2010.11.18 11:43napidoktor.hu1-3 év: az étkezés lakatlan szigete
A több mint 2000 gyermekorvost tömörítő szervezet úgy látja, felvilágosításra van szükség a változatos étrenddel ismerkedő korosztály, az 1-3 évesek táplálása terén.
Néhány szakmai cikken és irányadó tápanyagtáblázaton kívül ugyanis nem létezik rájuk szabott átfogó szakmai ajánlás.
Ennek köszönhetően az édesanyák nem rendelkeznek korszerű ismeretekkel a kicsik helyes táplálásáról, a gyermekorvosoknak pedig nem áll rendelkezésükre aktuális irányadó szakirodalom, ha az édesanya tőlük vár választ táplálkozási kérdésekben.
Pedig az orvos szakma bevallása szerint ha ebben a korban hosszabb távon elrontjuk a kisgyermek táplálását, akkor az visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.
A gyerek nem "kis felnőtt"!
A Társaság felvilágosító programjának alapját egy Magyarországon hiánypótlónak számító városi reprezentatív vizsgálat adja, amely során táplálkozási naplók segítségével az 1-3 éves kisgyermekek tápláltsági állapotát mérték fel.
A vizsgálatból kiderült, hogy a magyar lakosság köztudottan rossz táplálkozási szokásai már 1-3 éves korban is tetten érhetőek. Ennek pedig az az oka, hogy a szülők helytelenül a saját étrendjükhöz hasonlóan táplálják a kicsiket.
„Beigazolódott a feltevésünk, hogy a kisgyermekek ugyanazt az ételt eszik, mint a család többi tagja, pedig egy fejlődő szervezetnek mások az igényei. Mindez azért meglepő, mert már vannak kifejezetten a korosztály számára kifejlesztett, optimális összetételű élelmiszerek” – mondta el Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Vashiány: gondok a suliban?
Az 1-3 éves gyermekek táplálkozásának egyik legnagyobb hiányossága az, hogy a szellemi fejlődéshez elengedhetetlen vas hiányzik az étrendjükből.
A kicsik több mint 80 százaléka nem kapja meg a napi szükséges 8 mg mennyiséget, sőt háromból egy gyermek táplálkozása vashiányos, hiszen ennyien kapnak az ajánlott kritikus alsó határértéknél is kevesebb vasat.
„Ez azért súlyos probléma, mert a vas hiánya befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat és állhat későbbi rossz iskolai teljesítmény hátterében is. Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiány következményei visszafordíthatatlanok lehetnek. Egyetlen megoldás a csecsemő- illetve a kisdedkori vashiány megelőzése, mégpedig vasban dús étkezéssel” – magyarázza az okokat Dr. Zonda Igor gyermekorvos.

Az édesanyák számára a legnagyobb kihívást ma az jelentheti, hogyan állítsanak össze egy fejlődő szervezet igényeire szabott vasban dús étrendet, úgy, hogy ne lépjék túl a kicsik számára előírt kalóriamennyiséget.
„Nagyanyáink rozsdás szögeket vertek az almába, hogy a szög vastartalma beleívódjon a gyümölcs húsába és a kisgyermek megkapja a szükséges mennyiségű ásványi anyagot.
A tudomány túllépett ezeken a régi praktikákon: a vasat nagy mennyiségben tartalmazó zöldségek és húsok mellett kínáljunk a kicsiknek vassal dúsított élelmiszereket is” – teszi hozzá az orvos.

A menü összeállításakor nem árt figyelembe venni, hogy a köztudottan sok vasat tartalmazó növényekből (pl. spenót, brokkoli, lencse) magas rosttartalmuk miatt kevés vas szívódik fel, ezért óriási mennyiségeket kellene elfogyasztani belőlük a vasszükséglet biztosításához.
A felszívódás már hatékonyabb az állati eredetű élelmiszerek (vörös hús, máj, baromfi, hal, stb.) esetében. Ebben a korban még kiemelten fontos a tejalapú táplálás.
Ám a tehéntejben nagyon kevés a vas, ráadásul a túl korai tehéntej adás fokozza bizonyos betegségek (allergia, cukorbetegség) kialakulását.
Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi 2-3 éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet.
A gyermekorvosok a tej pótlására tejalapú gyerekitalt javasolnak, mert ennek összetétele optimális és vastartalma megfelelő.