Legkevesebb 130 fajtája ismert
Bazsalikomos gyógyerő
A bazilika vagy Szent János fű India területéről származik és a görög eredetű basilesu szóból ered, melynek jelentése királyi.
2010.10.22 16:00impulzus.roA bazsalikomnak legkevesebb 130 fajtája ismert, ezek közül a legközkedveltebb a mediterrán országokból származó nagyobb levelű olasz bazsalikom és az apróbb levelű bazsalikom.
Jellegzetes aromája van, illata pedig a szegfűszegre és az ánizsra emlékeztet. Aromáját tekintve megkülönböztetünk enyhén csípős és édeskés ízű bazsalikomot.
Olaszországban az egyik legközkedveltebb fűszernövény, ahol a szerelem szimbólumának is tartják. Indiában úgy vélik, hogy amennyiben a halott mellé bazsalikomlevelet helyeznek, az segíti az átkelést a holtak birodalmába.

Ez a fűszernövény a mentafélékkel áll rokonságban. Intenzív, édes, fűszere íze miatt a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, leveleit apróra vágva a frissen készült ételekre szórják, mivel aromája gyorsan elillan.
Abban az esetben, ha nem megfelelő feltételek között szárították, kellemes aromája helyett, kellemetlen fás mellékízt ad ételeinknek.
A konyhai felhasználáson kívül jótékony hatásait a gyógyászatban is felhasználják.
Kitűnő segítség epilepsziás rohamoknál, enyhíti a hasi görcsöket, csillapítja a lázat, nyugtatja a bőrt, enyhíti a reumatikus panaszokat, erősíti a vesét, de különböző emésztési zavaroknál is hasznos lehet, sőt az idegrendszerre is nyugtató hatással van.
Paradicsomos paszta, bazsalikomos-fokhagymás szósszal
Elkészítéséhez:
szükségünk van 50 dkg tésztára, 7 gerezd durvára vágott fokhagymára, 3 evőkanál olajra, 1 kg érett kockára vágott paradicsomra, ízlés szerint sóra, fekete borsara, kevés cukorra, frissen reszelt sajtra és vékonyra vágott bazsalikomlevélre.
Miután a tésztát megfőztük, olajban pirítsuk meg a fokhagymát, adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és 10 percig főzzük, addig amíg az állaga szószossá válik. Közben borssal, sóval és egy kevés cukorral ízesítjük.
A tésztalébe ízlésvilágunknak megfelelően kockára vágott zöldségeket teszünk, akár borsót, cukkinit vagy padlizsánt is tehetünk. Miután ez elkészült, a leszűrt tésztához adjuk hozzá a paradicsomszószt.
Tálaláskor bőségesen hintsük meg sajttal és bazsalikommal. Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06