Miért veszélyes a vízhiány?
Kiszáradunk anélkül, hogy észrevennénk?
Mi egy vízelvonásban szenvedő társadalom vagyunk! Vannak köztünk olyanok, akiknél a probléma már ott kezdődik, hogy eleve a szükségesnél kevesebb mennyiségű folyadékot juttatnak be szervezetünkbe.
2010.10.04 13:00ma.huA legtöbb ember nem iszik túl keveset, hanem nem a megfelelőt.
A koncentrált tápanyagokat tartalmazó italok: a tej, a cukorral vagy sóval ízesített üdítőitalok, a rostos gyümölcslevek inkább ételnek számítanak, mivel a szervezetben a feldolgozásuk további vizet igényel és ezért növelik testünk vízszükségletét.
A kávé, a tea, az alkoholos italok valójában vízrablók, mivel vízhajtó hatásúak és így kivonják testünkből a folyadékot. Ilyenkor a megtévesztő az, hogy ezek az italok anélkül oltják a szomjunkat, hogy közben igazán pótolnák szervezetünk vízhiányát.
Kiszáradunk anélkül, hogy észrevennénk!
A legutóbbi kutatások szerint napi tiszta víz igényünket a következő képlet segítségével számolhatjuk ki:

Testsúly kg x 0,04 liter = a napi folyadék szükséglet
Ha ez nincs meg, a következmény lerakódott mérgek, salakanyagok, alacsonyabb oxigénszint, fáradtságérzés, emésztési zavarok, esetleg gyomor- és bélfájdalmak, fejfájás, hosszabb távon pedig ízületi problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés, bőrproblémák, ráncosodás, gombás betegségek, daganatok kialakulása.
Gondoljunk bele: már 2 %-os folyadék-veszteség esetén is 4-8 %-kal csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség!
Kapcsolódó írások:
- A legjobb bőrfiatalító: a folyadékpótlás
- Itt a hőség, mit igyon a csecsemő?
- Tápanyag- és folyadékszükséglet változása különböző életszakaszokban - a nő oldaláról 2. rész
- Tápanyag- és folyadékszükséglet változása különböző életszakaszokban - a nő oldaláról 1. rész
- Kiadós sírással is javulhat a tinik folyadékbevitele
- Néha nem iszunk eleget! Milyen következményei lehetnek ennek?