Egészséges ételeket varázsolhat asztalára
Kicsit másképp- Fűszerek és gyógynövények
Mi is jut eszünkbe a fűszerezésről? Netán só, bors, fűszerpaprika. Most mutatunk néhány olyan fűszert, amellyel ízletes, egészséges ételeket varázsolhat asztalára.
2010.10.01 13:00ma.huKicsiny hazánk messze híres sok gyógyhatású növényéről, használatuk hagyományairól, mostanában mégis sokszor elfelejtjük őket.
Ha gyógynövényről beszélünk, maximum az aloé vera vagy a kamilla jut a legtöbb ember eszébe, pedig ennél sokkal több van szerencsénkre.
Persze a legtöbbször nem lehet elválasztani a fűszer-és gyógynövényeket, hiszen a fűszernek használt növények, növényrészek általában gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Borsikafű
A húsokhoz érdemes bors helyett használni.
Aki valamilyen egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthat borsot, kiválóan helyettesítheti ezzel a magas illóolaj tartalmú növénnyel.
Kakukkfűre emlékeztető íze és illata van.
Előszeretettel használják húsokhoz, babos ételekhez, kolbászok ízesítésére. Ősidők óta használják köhögés csillapítására és a gyomor megnyugtatására. Tulajdonságai között szerepel az összehúzó és fertőtlenítő hatás.
Kiválóan alkalmazható gyomor-és bélpanaszok esetén, mivel csökkenti a gázképződést és a felfúvódást. Hasmenés is csillapítható vele. Ha zsályával és csomborral együtt leforrázzuk, az ebből készített borogatás ránctalanító hatású.
Az amerikai telepesek az Újvilág felfedezése után magukkal vitték ezt a növényt, amit a gyermeknél használtak emésztésserkentőként, hasmenés, meghűlés gyógyszereként.
Nem túl erős hatású gyógynövény, ezért kiválóan alkalmazható a gyermekeknél.
Vasfű
A máj mellé a vasfű kitűnő társításnak bizonyul. De amellett, hogy ízletes, étvágyfokozó és emésztést segítő tulajdonságokkal is rendelkezik.
Akinek kevés a gyomorsava, annak javasolandó, hogy fogyassza a vasfű forrázatát.
Kutatások alapján elmondható, hogy a vasfűnek aszpirinszerű hatása van. Enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást. A rómaiak terjesztették el Európa szerte.
A mai Anglia területen élt druidák körében volt népszerű, akik a varázslataikhoz használták.
Állatokon végzett kísérletek szerint lassítja a pulzust, szűkíti a légcsövet, valamint serkenti a bél és a méh működését. Terhes nők kerüljék az alkalmazását.
Petrezselyem
Széles körben ismert és használt zöld fűszernövényünk a petrezselyem, amit akár frissen, akár szárítva a magyar íz világú ételekbe szívesen alkalmazzuk.
Talán kevesen tudják, hogy levelei sok C-vitamint, magnéziumot, kalciumot tartalmaznak. Használhatjuk salátákba, levesekbe, zöldséges ételek ízesítésére. Hatóanyagai a leheletet frissítik.
A levél főzete szabályozza a menstruációt.
Ha a levelekből a mellre pakolást készítünk, megszüntetheti a szoptatás alatt esetlegesen kialakuló tejpangást.