Hazánkban két változatát termesztik
Együnk okosan! A köles tápláló és egészéges
Az egyik bugája összehúzott, csomós és felálló, a másik kocsánya hosszú, bugája egy oldalra lekonyul. Ez utóbbi, a "bugás köles" bővebben terem.
2010.10.01 11:00ma.huA köles legősibb termesztett gabonafélénk. Már több, min 10 ezer évvel a rizs bevezetése előtt Kína fő terménye volt.
A régészeti leletek – elszenesedett, részben pelyvás, részben hántolt magok – megerősítik, hogy termesztése a neolitikus kor óta folyamatosan, és Európában a kőkorszakban elterjedt növénynek számított.
Eleinte a köles magvakat az ősember egészen, nyersen, majd összezúzva rágcsálhatta, később tűzön megpörkölve fogyaszthatta el.
A humuszban gazdag, közepesen kötött talajt kedveli. A kései fagyok után kell vetni – mivel tenyészideje rövid, még júniusban is vethető. Augusztus-szeptemberben érik; magva a kipergésre hajlamos. Nemcsak magját, de szalmáját is jól meg kell szárítani, különben megpenészesedik. Termése nagyon ingadozó.
A mag hektolitere 65–75 kg. A le nem héjazott kölest baromfitakarmánynak és szeszfőzésre is használják.

Egyes szakemberek szerint ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája.
A kölesliszt gluténmentes termék, mentes a ragacsos fehérjétől, ami gluteninből és gliadinból áll. Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.
Élettani hatásai, összetétele
Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára. A kötőszövet egyik legfontosabb alkotóeleme a kollagén, melynek fontos összetevője a szilícium.
A szilícium jelentős szerepet játszik a haj, a bőr, a fogak, a szem és a körmök egészségének fenntartásában, hiányában a kötőszövet petyhüdt lesz.
A beszűkült artériákban jóval kevesebb szilícium van, mint egészségesekben; ezért valószínűnek látszik, hogy az artériák egészségében is fontos szerepet játszik ez az anyag. Serkenti az immunrendszert.
Talán hazánkban méltánytalanul háttérbe szorult ez a kiváló adottságokkal bíró növény, de íme egy recept ami kedvet ad a termesztett köles (Panicum miliaceum) fogyasztásához.
Köles felfújt készítése:
25 dg kölest válogassunk ki és mossunk meg. Keverjük össze 5 dg mazsolával, 10 dg barna cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 5 dg margarinnal, majd öntsük kivajazott tűzálló tálba.
Majd öntsük le 7 dl forrásban lévő tejjel. Majd tegyük előmelegített forró sütőbe. Néhány perc múlva a sütőt állítsuk alacsonyabb hőfokra és süssük tovább kb. még fél óráig.
Lekvárral vagy sodóval tálaljuk.