Trigliceridek az energiáért
8 módszer a vérzsírszint csökkentésére
A trigliceridek és a koleszterin azon zsírok fő forrásai, amelyek a vérben keringenek. Mindkettőre szükség van. A koleszterinre a sejtmembránok képzésében és más fontos funkciók ellátásában, a trigliceridekre pedig energiaforrásként.
2010.09.27 08:00ma.huA koleszterinre a sejtmembránok képzésében és más fontos funkciók ellátásában, a trigliceridekre pedig energiaforrásként.
Ha azonban bármelyiknek tartósan magas a szintje a keringő vérben, ez bajok forrása lehet. A koleszterin túl magas szintje az artériák elzáródásához vezethet, a trigliceridek esetében azonban a dolog nem ennyire egyértelmű.
Ha nagyon szakszerűek akarunk lenni, elmondhatjuk, hogy a trigliceridek nem független tényezők a szívbetegség kialakulásában. A gyakorlatban azonban a magas trigliceridszint gyakran társul alacsony HDL- koleszterin („jó” koleszterin) szinttel, ez pedig azt jelenti, hogy olyan zsírrészecskék vannak a vérben, melyek érbetegséget okoznak.
Ezeket tehát vészjelnek kell tekinteni. A normális trigliceridszint meglehetősen tág határok, 0,45-2,8 mmol/1 között mozog. Általában a 2,8 mmol/l-től 5,6 mmol/l-ig terjedő értéket emelkedett határértéknek tartják. A legbiztonságosabb az 1,7 mmol/l alatti trigliceridszint.
Ne feledje, hogy a trigliceridszint ugyanazokkal a módszerekkel befolyásolható, mint a koleszterinszint. Javítva az egyiket, javul a másik is. Ha orvosa azt mondja, hogy csökkenteni kell a trigliceridszintet, az alábbiakban leírt módszerek segíteni fognak ebben.
Ha azt mondja, hogy az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) szintjét kell csökkenteni, akkor pedig biztosan nem fognak ártani.
Ez azon ritka helyzetek egyike, amelyben semmiképpen sem veszít ha követi az utasításokat

1. Egyen kevesebb zsírt!
A helyes étrend a legjobb módszer a trigliceridszint csökkentésére. A trigliceridszint csökkentésére a táplálék zsírtartalmának csökkentése javasolt.
Ha zsírról van szó, akkor a minél kevesebb, annál jobb elv érvényesüljön. Kezdetnek jó, ha a zsírbevitelt a napi kalóriabevitel kevesebb, mint 30 százalékára csökkenti, de az ideális érték 20 százalék lenne, a telített zsírok pedig 10 százaléknál kevesebbet tegyenek ki.
2. A fokozatosság elve.
A zsírok 20 százalékra való csökkentése szakaszosan valósítható meg. Csökkentse például a zsírbevitelt egy hónap alatt a kalóriabevitel 30 százalékára (ha jelenleg körülbelül 40 százalék), majd menjen vissza orvosához, hogy megvizsgálja, történt-e javulás a trigliceridszintben.
Ha igen, akkor valószínűleg gratulál önnek, és arra kéri, hogy tartsa ezt az étrendet. Ha nem, akkor egy hónapon át csökkentse a zsírbevitelt 25 százalékra, és figyelje, hogy mi történik. Ha ezen a szinten sem tapasztal javulást, csökkentse a zsírbevitelt két hónapon keresztül 20 százalékra.
Ez a zsírszint biztosítja, hogy a bevitt energia jó részét összetett szénhidrátokkal fedezi, ami már garantáltan csökkenti a trigliceridszintet.
3. Összetett szénhidrátokat fogyasszon!
Azokban az országokban, ahol sok összetett szénhidrátot tartalmazó táplálékot fogyasztanak, nincsenek a trigliceriddel kapcsolatos problémák. Amikor csak lehetséges, helyettesítse a zsírokat összetett szénhidrátokkal.
Semmit sem ér azonban ez a diéta, ha a hagyományokat követve az összetett szénhidrátok, mint például a tésztafélék, a rizs, a bab és a gabonafélék elkészítéséhez nagy mennyiségű zsiradékot használ.
Keressen olyan lasagne-, tésztasaláta- vagy sültburgonya-recepteket, melyeknek magas az összetett szénhidrát-tartalma, és alacsony a zsírtartalma.
Ez a legnehezebb munka, mert viszonylag kevés olyan magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú ételrecept van, melynek nem az a vége, hogy az ember üres spagettit eszik szósz nélkül.
Megéri a fáradságot keresgélni és ilyen ételeket készíteni? Biztos lehet benne.

4. Hagyja el az édességeket!
Az egyszerű szénhidrátok - a cukor és más édességek - nagyban hozzájárulnak a magas trigliceridszint kialakulásához, ezért mondjunk le az édességekről. Az alacsony rosttartalmú, egyszerű szénhidrátok a legnagyobb bűnösök.
Nem kétséges, hogy az egyszerű szénhidrátok valóban problémát jelentenek.
5. Fogyjon le!
A fogyás nagyon fontos. Hogy mennyit kell leadnia, az az ideális testsúlyától függ. Nem kell azonban minden feleslegét leadnia ahhoz, hogy lássa a változásokat a trigliceridszintben. Azoknál, akiknek 20-30 százalék súlyfeleslegük van, már 3 kg leadásával csökken a trigliceridszint.
Bár nem kell elérni az ideális testsúlyt ahhoz, hogy a trigliceridszint csökkenjen, mégis meg kell próbálnia, hogy a testsúlya 5-10 százaléknál többel ne haladja meg az ideálist.
6. Égesse el!
A testedzés csökkenti a trigliceridszintet, azt azonban nehéz megmondani, hogy ez vajon a fogyás vagy a jobb anyagcsere eredménye; valószínűleg mindkettőé.
A bizonytalanság, hogy a testedzés milyen módon csökkenti a trigliceridszintet, azokra a kísérletekre vezethető vissza, melyekben azt találták, hogy a hetente háromszor egy órán át végzett kemény tréning akkor is csökkenti a trigliceridszintet, ha a testsúly nem változik.
Függetlenül tehát attól, hogy a testedzés hogyan hat, a fő az, hogy csökkenti a trigliceridszintet, és ezért minden szakértő kiemelten ajánlja.
Ugyanakkor,mielőtt edzeni kezdene, keresse fel orvosát!

7. Tartózkodjon az alkoholtól!
A magas trigliceridszintet az alkohol súlyosbítja leginkább, ezért fontos, hogy még a kis mennyiségű alkoholtól is tartózkodjon!
8. A halolaj szerepe.
Igen jól dokumentált tény, hogy a halolaj legkifejezettebb hatását a trigliceridekre fejti ki.
Több tanulmány kimutatta a halolajban található ómega-3 zsírsavak trigliceridszint-csökkentő hatását. Bár a legtöbb tanulmányban a mérhetőség érdekében halolajtartalmú kapszulákat használtak, rendszeres halevéssel vagy a sok halat tartalmazó étrend mellé alkalmanként szedett kapszulával is hozzájuthat a kellő mennyiséghez.
A legtöbb kísérletben 15 g halolaj volt a napi adag, ami megfelel 225 g lazacnak, heringnek vagy makrélának. Az újabb tanulmányok szerint napi 10 g-mal is ugyanolyan jó eredmények érhetők el.
A táplálékkal el lehet annyi halolajat fogyasztani, hogy csökkenjen a trigliceridszint. A halolajkapszula leginkább azok számára előnyös, akik nem fogyasztanak rendszeresen halat.
Ha valakinek az étrendjében rendszeresen szerepel hal, nincs szüksége kapszulák szedésére.
Kapcsolódó írások:
- Vicc? - Koleszterincsökkentő is járna a hamburgerhez
- A koleszterin-probléma fiatalokat is érint
- Ha zsír, akkor az csak rossz lehet?
- A vérkoleszterin szinten tartása javítja az életkilátásokat
- Napi két alma csökkenti a koleszterinszintet
- A vérkoleszterin csökkentése már gyermekkorban kezdődik
- A "jó" koleszterin még jobb, mint hittük
- Tíz étel a koleszterin csökkentésére!