Kevesebb ételt dobj ki, tartsd az ételt frissen

5 hiba a hűtő körül!

Kevesebb ételt dobj ki, tartsd az ételt frissen, és védekezz a betegségek ellen! Kerüld el a leggyakoribb hibákat! Előfordult már, hogy a vásárolt eper egy része megrohadt, mire meg akartad enni?

2010.08.31 10:00ma.hu

A nagy csomag csirkemellből lefagyasztott darabokat most jégkristályok borítják?

Bár ez teljesen szándékunk ellen való, mégis kidobunk egy csomó ételt. Az alább felsorolt hibák elkerülésével egyre ritkábban fog erre sor kerülni.

Felmérések szerint a fejlett országok városi háztartásaiban a megvásárolt étel legalább negyede megy veszendőbe, ami súlyos pazarlás, és egy átlagos családnak évente akár több mint százezer forintjába is kerülhet.

Szóval mik azok a hibák, amiket az élelmiszerek tárolásánál gyakorta elkövetünk, bár megelőzhetőek és elkerülhetők lennének?

1. hiba:


Laza csomagolás. Ha az élelmiszereket borító csomagolás beengedi a levegőt és a nedvességet – a legnagyobb ellenségeket – az élelmiszer sokkal hamarább indul romlásnak. A tárolásnál ügyeljünk rá, hogy a kupakok és tetők pontosan záródjanak.

A lezárható műanyag zacskók esetén a lezárás előtt lehetőleg minden levegőt ki kell nyomni vagy szívni a zacskóból. Figyeljünk rá, hogy a zárás pontos legyen.

Ha műanyag fóliával takarunk le egy edényt, figyeljünk rá, hogy a fólia mindenütt tapadjon. Ha nem akar tapadni, szorítsuk rá az edényre egy befőttes gumival.

2. hiba:

Rajtahagyjuk a bolti csomagolást. Lehet, hogy az eredeti műanyag fólia szorosnak látszik, de lehetnek rajta parányi folytonossági hiányok, amelyeken bejut a levegő.

A kicsit is gyanús csomagolású termékeket otthon azonnal csomagoljuk át légzáró csomagolásba. A húsokat fagyasztás előtt feltétlenül csomagoljuk át újrazárható légmentes zacskókba vagy szorosan csomagoljuk mélyhűtő fóliába.

3. hiba:

Tárolás túlméretes dobozokban. Ha a dobozban az étel fölött túl sok levegő van, felgyorsíthatja az étel romlását, és elősegítheti a mélyhűtőben a hús kiszáradását. Ezt megelőzhetjük, ha olyan dobozt vagy tartályt választunk, amelyben a belehelyezett étel fölött nagyon kevés levegő marad.

Ha kiveszünk valamennyit a dobozból, a maradéknak célszerű kisebb dobozt vagy újrazárható zacskót keresni. (Folyadékok esetén fagyasztás előtt hagyjunk azért helyet a fagyás közben kiterjedő anyagnak.)

4. hiba:

Nem megfelelő hűtési hőmérséklet. Már néhány fokos eltérés is súlyos kárt okozhat a hűtőben tárolt élelmiszerben. Ennek biztos jele a puha fagylalt vagy lejárati idő előtt megsavanyodó tej.

A hűtő hőmérséklete nem lehet 4 Celsius foknál több, a fagyasztónak pedig mindig -18 fok alatt kell lennie. Használjunk hőmérőt, hogy biztosra menjünk.

5. hiba:

Meleg maradékok elhelyezése a hűtőben.

Ha a gőzölgő ételt tartalmazó edényt betesszük a hűtőszekrénybe, az felmelegíti a körülötte levő romlandó ételeket, és lehetővé teszi a baktériumok szaporodását. Mindenképpen várjuk meg, amíg az étel szobahőmérsékletűre hűl.

A hűlést meggyorsíthatjuk, ha az edényt hideg vagy jeges vízbe állítjuk a mosogatóban. A baktériumok szaporodásának meggátlása érdekében azonban két órán belül mindenképpen hűtőben a maradék helye.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.