Fogyasztás a gyomortágulás gátlásával

Drága és kockázatosak módszerek, hogy a túlsúlyosak ne egyenek sokat

A gyomor tágulási képességének gyógyszeres gátlása lehet a fogyasztás új módszere brit kutatók szerint.

2008.03.06 11:19MTI

A University College London (UCL) munkatársai két olyan proteint (P2Y1, P2Y2) azonosítottak, amelyek közrejátszanak a gyomor kitágulásában, ha az ember nagyobb mennyiségű ételt fogyaszt - olvasható a BBC News honlapján. Elméletben e két proteint kellene gyógyszerrel blokkolni, és akkor a túlsúlyos ember nemcsak nem tudna, de nem is kívánna nagy mennyiséget enni.

A gyomor nyugalmi állapotban nagyjából 75 milliliter űrtartalmú, ám ha izomfalai kitágulnak, két vagy több literessé is képes növekedni. E tágulást a gyomorfalban lévő idegek irányítják úgy, hogy a két kérdéses proteint stimuláló molekulákat bocsátanak ki, amelyek szintén az izomsejtekben foglalnak helyet a gyomorfalban.

Jelenleg drága és kockázatos sebészi módszerekkel érik el, hogy a túlsúlyos páciensek ne bírjanak sokat enni, ezért lenne jó egy új módszer, bár a szakemberek azt mondják, hogy a lehető legjobb módszer az életmódváltoztatás. A kutatásról a Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics szakfolyóiratban jelent meg beszámoló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.