Édes vagy sós?
Szívműtét után más íze van a sült krumplinak?
Koszorúér sebészeti beavatkozás után más íze lesz a sültkrumlinak vagy a citromnak, sőt van olyan is, aminek az ízérzete fokozódik, mint az édes vagy a sós.
2010.07.31 08:23MTIEz befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is - hívják fel a figyelmet a dietetikusok egy tanulmányban, melynek eredményeit a Journal of the American Dietetic Association közölte.
Mary Keith, aki egy kanadai kórházban dolgozik dietetikusként, fölfigyelt arra, hogy koszorúér-áthidaló műtét után a betegek egy része nem szívesen eszik meg bizonyos ételeket, melyeket korábban nagyon kedvelt és ez fordítva is ígyvan. Ez a műtét a leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás: az Egyesült Államokban évente félmillió ilyen operációt végeznek. A műtét utáni időszakban megváltozik a citrom vagy a sültkrumpli zamata, viszont az alapvető ízek, az édes, a sós, a savanyú és a keserű erősebbé válnak. Korábbi vizsgálatok jelezték, hogy az éhség fokozza az ízérzést, ezért a kutatók föltételezték, hogy a változásokban a műtét előtti és utáni koplalás is szerepet játszhat. A kanadai munkacsoport 33 koszorúér-áthidaló operációra váró beteget vont be a tanulmányba. Ezek átlagos életkora 62 év volt. A kutatók megjegyzik azt is, hogy a csoport fele dohányzott.
Az önkéntes vizsgálati alanyoknál négy alkalommal végeztek ízvizsgálatot. Először a műtét előtt, majd a kórházból távozás után, illetve öt hét múlva és a műtét utáni negyedik hónap végén. Minden alkalommal kicsi edényekből, folyékony formában kapták az ízlelni valót.
Az operáció előtti ízérzéshez képest a betegek sokkal jobban megérezték az alapízeket a műtét után. A kutatók hangsúlyozzák, hogy kis vizsgálati csoporttal dolgoztak. Érdekes, hogy sok szívbeteg a műtét után nem kívánta folytatni a vizsgálatot - elképzelhető, hogy éppen azért, mert voltak, akiknek az operáció előtti, kedvelt ételek íze kellemetlenül megváltozott. A vizsgálat eredményei azonban azt mutatták, hogy fontos kérdés került előtérbe, mely további kutatást igényel.
Az eredmények felvetik a kérdést, a betegek a műtét után esetleg azért javulnak lassabban, mert nem táplálkoznak megfelelően, éppen a kritikus lábadozási időszakban.
Figyelmeztetnek arra, hogy a sebészeti beavatkozások után adott, erősítőnek szánt ételek gyakran eleve édesek és ha ezek íze túlságosan édessé válik, a beteg azt nem szívesen eszi meg.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06