Óv a leégéstől és bőrkárosodástól
Zöld tea leégés ellen
Az üdülési szezonnal újra előkerülnek a napozás és a bőrvédelem kérdései.
2010.07.14 10:45MTIA védőfaktorok, napfürdőre alkalmas időszakok ismertetése helyett ezúttal más tanácsokkal lehetünk gazdagabbak. Egészségünk, bőrünk védelmére ezúttal német tudósok vizsgálatai alapján ismerhetünk meg egy új módszert.
A leégés veszélyei ismertek, hiszen a leégett bőr védelmi képességei csökkennek, a bőr hamarabb öregszik. Sőt a bőrrák kialakulását tekintve is nagy kockázatot jelent, ha a napon pecsenyeszínűre sülünk.
De ha már bekövetkezett is a napozás okozta leégés, a helyes táplálkozás még segíthet - állítják német kutatók. A cink enyhíti a gyulladást és gyorsítja a gyógyulást, így a leégésből fakadó kockázatok is csökkenek. Cinkhez pedig a zöld tea révén igen egyszerűen és kényelmesen juthatunk.

A zöld teában található polyphenol óvja a bőrsejteket a napsugaraktól. Védelmet nyújt a bőrrák kialakulásával szemben is, akár kenőcs formájában alkalmazzák, akár teaként isszák. A zöld teából nyert kivonat megfelelő adagolásban óvja a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól is.
A zöld teán túl a német szakértők azt ajánlják a napimádóknak, hogy sok gyümölcsöt és főzeléket is egyenek, mert azok nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi és másodlagos növényi anyagokat, amelyek megvédik a bőrt a ráktól és az idő előtti öregedéstől.
Fontos továbbá, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot a kiszáradás veszélyének elkerülésére és a hőség okozta folyadékveszteség pótlására.
A megfelelő táplálkozás akkor is segíthet, ha már megtörtént a napsugarak okozta leégés. Ez elsősorban a cinknek köszönhető, amely nélkülözhetetlen a sérült bőrsejtek megújulásához. Főleg húsban, tojásban és tejtermékek tartalmaznak nagyobb mennyiségű cinket.