Ön miért szereti a pizzát?
Pizza - A társaság középpontja
Akár szeretjük, akár nem, egy biztos: mára életünk részévé vált. Nem csupán fenséges íze, hanem a hangulat miatt is, ami társas elfogyasztásához kötődik.
2010.06.09 15:57IldikóAzt mondhatjuk, hogy ma már nem csupán egy ételről beszélünk, hanem egy életstílusról. Országonként, kultúránként egy picit más és más a pizzák íze, de az érzés, ami hozzá kapcsolódik, ugyanaz.
A Pizza története
Az általunk fogyasztott, „mai értelemben vett pizza” a paradicsom „felfedezéséhez” köthető (1850 után). A paradicsom - ami napjainkban a pizzák nélkülözhetetlen összetevője - Peruból és Mexikóból érkezett Európába. Eleinte azt hitték, hogy mérgező és csupán díszítésre használták, később vált a pizza egyik fő összetevőjévé a mozzarella sajttal együtt. (A mozzarella Ázsiából került Európába).
A 19. századra a pizza nagyon népszerűvé vált Európában és a XX. század hajnalára eljutott az Egyesült Államok nagyobb városaiba is, leginkább New York-ot és Chicago-t hódította meg. A II. Világháború végére még népszerűbbé vált az amerikai katonák által, akik az olasz fronton ismerkedtek meg az étellel.

Pizzatészta recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2-2,5 dkg élesztő
- 3 evőkanál olaj
- másfél dl tej
- annyi só, hogy a nyers tésztát megkóstolva érezhető legyen az íze.
Feltét ízlés szerint:
- Pizzakrém
- sonka, gomba, kukorica
- mozarella sajt
A pizzatészta elkészítése
A tejet meglangyosítjuk, és a szétmorzsolt élesztőt felfuttatjuk benne. Ezután a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a levegősre átszitált liszthez, majd az olajjal, sóval alaposan összegyúrjuk. A tésztát liszttel megszórva, ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük kb. 20 percig, majd lisztezett deszkán tetszőleges alakúra vágjuk.
A feltétet a kinyújtott, formára vágott tésztadarabokra helyezzük, és az összeállított pizzát készre sütjük.