Megszüntethető az édesítőszerek kesernyés íze
Nem cukor, és már nem is keserű, de attól még egészségtelen?
Német és amerikai kutatóknak első ízben sikerült blokkolniuk a mesterséges édesítőszerek gyakori nemkívánatos kísérőjelenségét, a kesernyés mellékízt.
2010.05.31 17:00MTIA szabványirodalomból már korábban is ismert volt néhány molekula, amely elnyomja a kesernyés ízt, ám közülük egyik sem volt receptorspecifikus.
Most viszont olyan blokkolókat találtak, és írták le működésüket, amelyek bizonyos érzékelőhöz kötődnek - magyarázta Wolfgang Meyerhof, a Német Táplálkozástudományi Intézet (DIfE) molekuláris genetikai osztályának vezetője a Current Biology című folyóiratban a Der Standard internetes kiadása (derstandard.at) szerint.
Az eredményt úgy sikerült elérniük, hogy kizárásos eljárással teszteltek több ezer anyagot: képesek-e az ember keserűíz-érzékelőit blokkolni.
Az egyik vegyület, a GIV3727 jelű a 18 érzékelőből hatot megbénított, többek között azokat, amelyeket két gyakori édesítőszer, a szaharin és az aceszulfám K aktivál. Lehetséges, hogy egyszer majd mind a 18 receptort sikerül blokkolni, de nehezítő körülmény, hogy a gátló anyagok általában nem egyes receptorokat, hanem azok kisebb csoportjait kapcsolják ki - fejtette ki Meyerhof.
A kutatás mérföldkőnek számít annak feltárásában, hogy az egyes receptorok milyen szerepet töltenek be az ízérzékelés egészében.