Kevés zsír és szénhidrát
Az egészséges étrend távol tartja az érelmeszesedést?
A kevés zsírt vagy szénhidrátot tartalmazó étrend, illetve a sokat emlegetett mediterrán diéta egyaránt csökkenti a nyaki erek meszesedését, a testsúlyt és a vérnyomást.
2010.03.22 11:43MTIA biztató eredményeket a Circulation legújabb száma közölte. A jól összeállított, a testméretnek és a napi tevékenységnek megfelelő kalóriát tartalmazó ételsorról a diéta és az orvostudomány szakértői régóta mondják, hogy egészséges. Az új diagnosztikus módszerek azonban arra is alkalmasak, hogy ezt ne csak évtizedek múlva, a vizsgálati alanyok hosszú életével bizonyítsák, hanem rövid idő alatt, korszerű mérésekkel is igazolni lehessen.
Az agyszövethez vért szállító nyaki ütőerek ultrahangot kibocsátó műszerek segítségével kitűnően vizsgálhatók. Az ütőerek egyes rétegeinek vastagságát, a bennük esetleg kialakuló, érszűkítő folyamatot a technika láthatóvá, mérhetővé teszi. Iris Shai és munkatársai ezt a világszerte alkalmazott eljárást még egy újabb, ritkábban használt, háromdimenziós módszerrel is kiegészítették. A vizsgálatban résztvevők egyik csoportja kevés szénhidrátot tartalmazó étrenden élt két éven keresztül, a másik csoportban lévők zsírban szegény kosztot fogyasztottak, a harmadik csoportba soroltak mediterrán étrenden voltak, amelyben sok a zöldség, a gyümölcs és a hal, az ételek pedig olívaolajjal készülnek. A 140 vizsgálati alany 45-65 éves volt, túlsúlyos vagy kifejezetten kövér, esetleg cukorbeteg.
A nyaki erek falának vastagságát, illetve térfogatát a kétféle ultrahangos eljárással a megfigyelés kezdete előtt, illetve a vizsgálat végén, két esztendei diétázás után is megmérték. A vizsgált személyek gondos étrendi naplót vezettek. A kutatók már korábban közölték, hogy a háromféle diéta egyformán alkalmasnak bizonyult a testsúly csökkentésére. A most megjelenő dolgozatban kifejezetten a nyaki erek ultrahang segítségével mért változását ismertették. Az érfal térfogata a két évig tartó, jól megtervezett diéta hatására 4,9 százalékkal lett kisebb, ami statisztikai számítás szerint igen jelentős változást jelent. Az érfal rétegeinek aránya is javult. Ezek a változások a testsúly csökkenésével is párhuzamosan haladtak.
A kedvező változások a vérnyomás csökkenésével mutatták a legszorosabb összefüggést. A kutatók szerint az alacsonyabb vérnyomás az egészséges étkezés egyik legfontosabb eredménye.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06