Egyrészt jó, másrészt rossz?
Csokoládé: a szívnek jó, a csontnak káros?
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a csokoládé jót tesz a szívnek, ugyanakkor nemrég egy kísérlet arra is rávilágított, hogy a csontok számára káros lehet.
2008.02.24 19:50ideal.huEgyre több bizonyíték utal arra, hogy a csokoládé jót tesz a szívnek, ugyanakkor nemrég egy kísérlet arra is rávilágított, hogy a csontok számára káros lehet.
A Nyugat-ausztráliai Orvosi és Farmakológiai Egyetem kutatói kiderítették, hogy azoknak az idősebb nőknek, akik mindennap esznek csokoládét, gyengébb és vékonyabb csontjaik vannak, mint a többi kortársuknak – és ez nem az általános étrendjük miatt alakult így.
A csokoládé ugyanis nemcsak hasznos flavonoidokat tartalmaz, hanem oxalátokat is, amelyek blokkolják a kalcium felszívódását, illetve cukrot, amely fokozza a kalciumkiválasztást. A kísérletben részt vevő 1001 nő 70 és 85 év között volt, és egyébként egy olyan felmérés alanyai voltak, amelyek a kalciumpótlás és a csonttörés rizikójának összefüggését vizsgálta.

Azoknak a nőknek, akik naponta ettek csokoládét, átlagosan 3,1%-kal kisebb volt a csontsűrűségük, mint azoknak, akik hetente egyszer, vagy annál is ritkábban éltek édességgel. A sarok- és sípcsontjuk is gyengébbnek bizonyult.
A gyakori csokoládéfogyasztók ugyanannyi friss zöldséget és gyümölcsöt ettek, mint a többiek, és nem fogyasztottak többet telített zsírsavakból, szénhidrátokból és cukorból sem, sőt fehérjét, keményítőt, rostot és káliumot is ugyanannyit vettek magukhoz. Ennek dacára a "csokifüggőknek" kisebb volt a súlyuk és a testtömegindexük.
Érdekes, hogy zömmel magasabb volt a szocioökonómiai státusuk. A szakértők most azt szeretnék kideríteni, hogy a csokoládénak mely összetevője felelős ezért a hatásért.