A folyékony kenyér áldásos hatása
A sör gazdag szilíciumforrás, segít megelőzni a csontritkulást
Egy új tanulmány szerint a sör gazdag szilíciumforrás, miáltal képes javítani a csontok denzitását, azaz sűrűségét.
2010.02.13 10:46medipress.huA Kaliforniai Egyetem Élelmiszertudományi és Élelmiszertechnológiai Intézetének munkatársai a sörgyártás technikája és a sör szilíciumtartalma közötti összefüggést vizsgálta. „Számos technológiai eljárást megvizsgáltunk, hogy kimutassuk, mitől függ a sör szilíciummennyisége” – magyarázza Charles Bamforth, a tanulmány vezető szerzője.
– „A sörben a szilícium oldékony, ortoszilikát formában található meg. Az étrend szilíciumtartalma meghatározó szerepet tölt be a csont- és a kötőszövet fejlődésében.” Korábbi tanulmányok alapján felmerült, hogy a mérsékelt sörfogyasztás kedvező hatást fejteni ki a csontritkulásban, melynek során csökken a csontok tömege.
A kutatók megvizsgálták sörgyártásban felhasznált a nyersanyagokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a sörfőzés során az árparostból képződő malátában a különböző eljárások során csak csekély mértékben változik a szilíciummennyiség. Ennek oka, hogy az árpában lévő szilícium alapvetően jól tűri a hőhatást. Ezzel szemben a más termékek előállítása során (pl. csokoládé, fekete maláta) csökken a szilícium mennyisége.