Ismerd meg Önmagad!
Fogyókúra- Ésszel!
Könnyű elhatározni, hogy fogyni kell, de minden jóérzésű ember attól retteg, hogy a diétázás tompítja az agyműködést.
2009.10.12 14:41medipress.huMint a kérődzők
A szervezetnek jól meghatározott energiamennyiségre van szüksége: nem jó a túl sok, nem jó a túl kevés. Michael Green, az angliai Aston Egyetem munkatársának ajánlása szerint érdemes kevesebbet, de több alkalommal étkezni.
Tartsd alacsonyan a glikémiás indexet!
A glikémiás index rangsorolja az ételeket, mennyire befolyásolják a vércukorszintet. A különféle rágcsálnivalók magas indexűek, ugyanis gyorsan, és nagyfokban emelik a vércukrot, míg a sárgarépa ebből a szempontból előnyösebb. Vagyis olyan szénhidrát-tartalmú ételeket kell fogyasztani, melyek lassabban emésztődnek, ráadásul ezek jobban csillapítják az éhséget is. A magas rosttartalmú szénhidrátok alacsony glikémiás indexűek, sőt a zsír és a fehérje még inkább lassítja a felszívódást. Igazából mindent (szénhidrát, fehérje, zsír) lehet fogyasztani, de a megfelelő mennyiségben.
Ismerd meg a zsírtípusokat!
Nem minden zsír egyforma. A transz-zsírsavak (pl. a gyorséttermi ételek tartalmazzák) a legrosszabbak. A telítetlen zsírsavak viszont egészségesek. Az esszenciális (pl. omega-3) zsírsavak fokozzák az agyműködést, és segítenek a depresszió és egyéb pszichiátriai betegségek kezelésében, valamint hozzájárul a csecsemők agyfejlődéséhez. Nagy mennyiségben tartalmazzák tengeri halak, növényi magvak, és mogyorófajták.
Ismerd meg önmagad!
A nagyfokú hasonlóságok mellett a táplálék mindenki agyát kicsit másképp befolyásolja. Például ebéd után van, aki elálmosodik, melyre agy délutáni szundítás, vagy egy csésze kávé lehet a gyógyír. A gyermekek, és a nagyon soványak könnyebben bágyadnak el a vércukorszint hirtelen esésének hatására, mint egy átlagos felnőtt. Az étkezési szokások szintén fontosak. Azok, akik általában keveset esznek, intenzív mozgásnak teszik ki magukat, a vércukorszint kisebb változásaira is zavart reakciót mutathatnak. Van sok rossz diétás szokás, de a lényeg az, hogy alacsony legyen a bevitt táplálék glikémiás indexe!
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06