Szívbajokat előzhet meg a narancslé!
Védi az ereket és csökkenti a vérnyomást a jótékony gyümőlcslé
Naponta fél liter friss narancslé védi a verőerek belső felszínének érzékeny sejtjeit, ezáltal csökkenti a szívinfarktus kockázatát és a vérnyomást. A szívgyógyász kutatók vizsgálatának eredményeit Las Vegasban ismertették, az Amerikai Szív Szövetség tudományos ülésén.
2009.08.03 12:22MTI
Az angol szállóige évszázadok óta úgy szól, hogy "Naponta egy alma, a doktort távol tartja". A kutatók most a konferenciát követő vitában kiemelték, hogy ez a betegségmegelőző hatás talán a rendszeres narancsevésnek, narancslé-fogyasztásnak is tulajdonítható. A vizsgálatot végző munkacsoport 24 egészséges férfit vont be egy programba, amelyben egy-egy hónapon át a résztvevők mindig más folyadékból - összesen háromféléből - ittak meg fél litert, eltérő sorrendben.
Az egyik a narancslé volt, és a másik kettő is ugyanannyi kalóriát tartalmazott, mint a gyümölcsital, de az egyikben 292 milligramm heszperidin is volt, ami megfelel a természetes narancslé heszperidintartalmának is. Ez az anyag flavonoid, ami bizonyos mennyiségben minden növényben található, de a növényvilágban ezernyi flavonoidféle fordul elő a sejtekben. A növényben, gyümölcsben gazdag étrend betegségmegelőző hatása főleg ezeknek köszönhető.
Flavonoidok hatásának tulajdonítják a szív- és érbetegségek elleni védelmet a rendszeres, de mérsékelt vörösborivás eredményeként, ezek a biológiailag aktív anyagok találhatók a vérnyomást csökkentő fekete csokoládéban, vagy az ugyancsak szívet védő zöld teában is. A kutatók azt észlelték, hogy a természetes narancslé, vagy a heszperidint ugyancsak tartalmazó ital fogyasztása során a vizsgálati személyek érműködése, ereinek tágulékonysága kedvezően alakult, míg a látszólag hasonló, de olyan üdítő folyadék, amelyben nem volt ez a flavonoid, ilyen érhatást nem hozott létre.
A jótékony érhatásra utalt az is, hogy heszperidinfogyasztás ideje alatt a vérnyomás második, diasztolés értéke, a "per" nyomás ugyancsak csökkent. A kutatók föltételezése szerint a flavonoid jó irányban befolyásolja azoknak a géneknek a működését, melyek gátolják az érbetegségek kifejlődését.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06