Nem csak egészséges, hanem finom is

Az egészben főtt sárgarépa jobban véd a ráktól

Az egészben főtt sárgarépa rákmegelőző tulajdonságai negyedével jobbak, ráadásul íze is finomabb, mint a feldarabolva elkészített zöldségnek - adta hírül szerdán sajtóközleményben a brit Newcastle-i Egyetem.

2009.06.18 08:08MTI

"A sárgarépa feldarabolása növeli a vízzel érintkező felületet, ezáltal több tápanyag oldódik ki belőle a főzés során" - magyarázta Kirsten Brandt kutatásvezető. Az egyben megfőtt sárgarépában a tápanyagok mellett a cukor is több, ezért édesebb marad.

Brandt dán kutatótársaival négy évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a sárgarépában lévő falkarinol vegyület - amely egyébként a gombás fertőzésektől hivatott megvédeni a gyökeret - rákmegelőző hatású. Ebből az anyagból 25 százalékkal több marad a répában, ha egyben főzik meg. A kutatócsoport egy vakpróbát is elvégzett: száz emberből nyolcvannak az egészben főtt sárgarépa ízlett jobban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.