Nem csak egészséges, hanem finom is
Az egészben főtt sárgarépa jobban véd a ráktól
Az egészben főtt sárgarépa rákmegelőző tulajdonságai negyedével jobbak, ráadásul íze is finomabb, mint a feldarabolva elkészített zöldségnek - adta hírül szerdán sajtóközleményben a brit Newcastle-i Egyetem.
2009.06.18 08:08MTI"A sárgarépa feldarabolása növeli a vízzel érintkező felületet, ezáltal több tápanyag oldódik ki belőle a főzés során" - magyarázta Kirsten Brandt kutatásvezető. Az egyben megfőtt sárgarépában a tápanyagok mellett a cukor is több, ezért édesebb marad.
Brandt dán kutatótársaival négy évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a sárgarépában lévő falkarinol vegyület - amely egyébként a gombás fertőzésektől hivatott megvédeni a gyökeret - rákmegelőző hatású. Ebből az anyagból 25 százalékkal több marad a répában, ha egyben főzik meg. A kutatócsoport egy vakpróbát is elvégzett: száz emberből nyolcvannak az egészben főtt sárgarépa ízlett jobban.