Előnyben részesítjük a káros ételeket?
Saláta helyett krumpli
A gyorsétteremláncok mostanában azzal hárították el a kritikákat, hogy egészséges ételeket, például salátákat szerepeltettek kínálatukban.
2009.04.20 11:07ideal.huEgy legújabb tanulmány szerint azonban az emberek hajlamosabbak a szervezetüket jobban károsító ételeket előnyben részesíteni, ha egészséges lehetőségek is szerepelnek a menüben. Egy tanulmány során egyetemisták között kétfajta menüt osztottak ki. Az egyiken zsírban sült hasábburgonyát, sültcsirkefalatokat és egyben sült krumplit kínáltak, míg a másikon ugyanezeket salátával kiegészítve.
A hasábburgonya – a leginkább egészségtelennek tartott étel a menün – háromszor népszerűbb volt azon diákok körében, akik a salátával bővített menüről választottak. „Amikor az egészséges lehetőségen gondolkozol, azt mondod, >>igazából ezt is választhatnám<<, így már nem olyan szigorúan szemléled a kínálatot, és ez önmagaddal szemben elnéző magatartást eredményez” – mondja Keith Wilcox, a Baruch College orvostanhallgatója, valamint a tanulmány egyik szerzője.
A kísérlet során azok döntését tudták a legjobban befolyásolni az egészséges étel feltüntetésével, akik a legnagyobb önuralommal rendelkeztek. Azok esetében, akik kevésbé tudtak önmagukon uralkodni, gyakoribb volt, hogy sült hasábburgonyát rendeltek a saláta nélküli menüről, de amikor kiegészítették, sokan inkább a friss salátát választották.