Fogja vissza a csokit!
Csínján az étcsokoládéval! - Lehet, hogy mégsem egészséges
A Lancet című tekintélyes angol orvosi folyóirat főszerkesztői cikke nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy a sötét étcsokoládé mégsem annyira egészséges, mint ahogy korábbi vizsgálatok sejtetik.
2008.01.29 11:20ideal.huA Lancet című tekintélyes angol orvosi folyóirat főszerkesztői cikke nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy a sötét étcsokoládé mégsem annyira egészséges, mint ahogy korábbi vizsgálatok sejtetik.
Maga a nyers csokoládé sok flavanolt tartalmaz, és ez a növényi vegyület valóban védi a szívet és javítja az erek működését. A flavanolt azonban számos gyártó a keserű íze miatt eltávolítja a csokoládéból. Ugyanakkor a magas kakaótartalmú csokoládékban is sok lehet a zsír és a cukor, amelyek károsítják a szívet és az artériákat.
Emiatt a sötét csokoládék ígéretes reklámja igencsak félrevezető és csalóka lehet. A gyártók kívánatos édességeket akarnak előállítani, ezért megsötétíthetik a természetes kakaót, és eltávolíthatják termékeikből a keserű flavanolokat.

Ráadásul a csokoládék flavanoltartalmát általában nem is tüntetik fel a csomagoláson. A folyóirat vezércikke arra is felhívta a figyelmet, hogy a csokoládérajongóknak akkor is figyelniük kell a termék összetételére, ha egyébként található benne flavanol.
Az igazán káros összetevők ugyanis a zsírok, a cukor és a kalóriák. Ahhoz, hogy bármilyen előnyös hatást érjünk el az egészségünkre nézve, a csekély mennyiségű, flavanolban gazdag étcsokoládé mellett rendkívül gondosan kell összeállítanunk az étrendünket, illetve az elfogyasztott ételek összetételét.
Ez pedig még a legelszántabb kalóriaszámlálónak is nagy kihívást jelent. Mivel még mindig benne vagyunk a báli szezonban, érdemes odafigyelnünk a csokoládék flavanol- és kalóriatartalmára.