...s mi jó falat...
Hol kapni a jó halat?
Könnyű zavarba jönni a halaspultnál. Melyik a legfinomabb? Melyik a legegészségesebb? Melyik a legjobb választás?
2009.03.23 19:08medipress.huEz az egyik oka, amiért az emberek többsége csak ritkán, vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, akkor inkább csak étteremben. Ez nem a legszerencsésebb helyzet, mivel a hal, különösen az omega-3 zsírsavban gazdag fajták nagyon egészségesek.
Ráadásul a halat könnyű is elkészíteni otthon. Az alábbiakban elsajáíthatják az alapismereteket, melyek segítségével a megfelelő halat tehetik az asztalra otthon.
Tények
A hal teszi ki a szupermarketek tengeri termékeinek 42 %-át. A legjobb szakácsok gyakran szerepeltetnek az étlapon frissen fogott halat, de ez csak abban az esetben hihető, ha víz mellett élünk. Gyakran a frissen vásárolt halat is mélyhűtötték már egyszer. A frissként árult hal lehet 1 napostól 2 hetesig bármilyen korú. A nagyobb halászhajók akár két hétig is a vizen vannak, a fogást addig jégben tartják. Még a helyben fogott halak is lehet, hogy napokat utaznak, míg a konyhánkba kerülnek.
Halászati módszerek
Az USA előírásai szerint minden halterméken fel kell tüntetni, hogy nyílt vízben fogták-e, vagy pedig tenyésztették, illetve azt, hogy honnan származik. Hálóval vagy sorban fogás: a sorban fogással általában jobb minőségű halat foghatunk, mint hálóval.
Tenyésztett hal: az elmúlt 30 évben drámaian növekedett a mértéke, és a haltermékek nagyjából fele ilyen módszerrel kerül a fogyasztókhoz.
Környezeti témák
Vízi élővilág: a tenyésztett halakkal megelőzhető a túlzott halászat káros hatása, de amikor nyílt vizekben tartják őket, káros organizmusok támadhatják meg a vadon élő fajokat. A ragadozó halak apróbb halakkal táplálkoznak.
A tenyésztett lazac több szennyezőanyagot tartalmaz, ezért több szervezet sem javasolja a vásárlásukat. Az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában megjelent tanulmány szerint a tudósok kiszámították: ha 100 000 ember 70 éven át heti két alkalommal fogyasztana tenyésztett lazacot, az csupán 24 extra rákos megbetegedést jelentene, viszont 7 000 embert mentene meg attól, hogy szívbetegségben haljanak meg. A tenyésztett lazac széles körben elérhető, rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ára pedig kedvező.
A szennyeződést pedig minimálisra csökkenthetjük azzal, ha eltávolítjuk a bőrét és lenyessük róla a látható zsíros részeket.
Higany: A ragadozó halakban több a higany, mely a zsákmányként elfogyasztott halakból kerül a szervezetükbe. A higany gátolja az agy fejlődését a magzatok és kisgyermekek esetében.
A Harvard Népegészségügyi Iskola azt javasolja, hogy a terhes és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek hetente kétszer fogyasszanak halat, de kerüljék a következő fajtákat: cápa, kardhal, lágysugaras halak és a királymakréla.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06