Hogyan csökkenthetjük a vér zsírszintjét?
A földieper szerepe a vér koleszterinszintjét csökkentő diétában
Ha a melegebb idő közeledtére gondolunk, nem marad ki gondolatainkból a földieper képe sem, sőt szinte érezzük az ízét a szánkban. Vajon a földieper miként járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez?
2008.12.07 13:31MDOSZ
A cukorbetegségből, és a szív koszorúereinek megbetegedéséből eredeztethető komplikációk száma is kevesebb, ha a táplálkozással csökkenthető a vérzsírok szintje, és az oxidatív károsodás. Hogyan csökkenthetjük a vér zsírszintjét? Egy torontói kutatócsoport huszonnyolc hiperlipidémiás (magas vérszírszint) személyt vizsgált meg, akik átlagban 2,5 éve egy speciálisan összeállított étrendet követtek, mely tartalmazott szóját, rostokat, növényi szterineket, magvakat.
Mivel az epernek nagy antioxidáns tartalma van, ezért a csapat egyik fele epret (454 g/nap, 112 kcal), a másik zabkorpás kenyeret (65 g/nap, 112 kcal) kapott kiegészítésül a vizsgálat idején. Egy hónap múlva megfigyelték, hogy az eperfogyasztók laboreredményei javultak. Az eper fogyasztása zamatosabbá varázsolta a táplálkozást, mindeközben az LDL koleszterin oxidatív károsodása erőteljesen csökkent, és az LDL koleszterin szintje hasonlóképp alacsonyabb lett, mint a zabkorpás kenyeret fogyasztóké.
Összegzésként megállapítást nyert, hogy a diéta kiegészítése gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel segít abban, hogy a táplálkozási ajánlások könnyebben betarthatóak legyenek (így finomabb, változatosabb az étrend), és hozzájárulnak a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkentéséhez is.