Gyógyító táplálkozás

Legegészségesebb ételek top listája

Német kutatók összeállították az emberi szervezet számára legegészségesebb ételek top 10-es listáját. + egy extra...

2008.12.04 13:02kulinarisvilag.hu

Alma: Az almában sok vitamin található, amiknek köszönhetően erősíti az immun- és a keringési rendszert is. Kutatások alapján, ha valaki napi egy almát elfogyaszt, annál kisebb eséllyel alakul ki nála Alzheimer kór. Emellett olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek lassítják a rákos sejtek szaporodását, és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Hal: Aki szeretne a szívére vigyázni, annak azt javasolják a német tudósok, hogy több halat egyenek, mint húst. Ha hetente háromszor, vagy naponta 30 gramm halat eszünk, akkor 50%-kal csökken a szívinfarktus esélye. Ugyanis statisztikák bizonyítják, hogy az eszkimók és a japánok, - akik rendszeresen fogyasztanak halat, - kisebb eséllyel betegednek meg szív és érrendszeri problémákkal, mint azok a népek, ahol nincs tradíciója a halevésnek.

Fokhagyma: Bár nem éppen társasági étel a fokhagyma, gyógyhatásai miatt mégis érdemes fogyasztani. Megfázásos betegségek kezelésénél elengedhetetlen, emellett rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomor és egyéb emésztőrendszeri szervek rákos megbetegedéseit, tisztítja az érrendszert.

Eper: Nagy megváltónk lehet az eper, ugyanis nem kell többet savanyú citromot magunkba erőltetni, ha C-vitaminra van szükségünk. Kiderült, hogy az eperben több a C-vitamin ráadásul magas vas tartalma miatt immunerősítő hatása is van.

Sárgarépa: A sárgarépa béta karotin tartalmának köszönhetően segít semlegesíteni a szabad gyököket, így elkerülhető a bőrrák. Emellett a bőr szépségét is segít megőrizni. Ne felejtsük el azonban, hogy a béta karotin zsírban oldódik, tehát a répa salátához feltétlenül adjunk hozzá egy kis olajat, vagy tejfölt.

Paprika: A csípős chilipaprika segít a fogyókúra során, mert serkenti a gyomorsav termelését, és kifejezetten jót tesz a gyomornak is. Ugyanis nem hagyja elszaporodni a baktériumokat sem a gyomorban, sem a bélrendszerben. Az édespaprika szintén egészséges, például a C-vitamin tartalma miatt. Már kis mennyiségben fogyasztva is lassítja a rák fejlődését, és megvédi a szív-és érrendszert is.

Banán: A banán a szénhidrátban legdúsabb gyümölcs, de sok minden más is megtalálható benne pl.: ballaszt anyagok. Például egy darab banán fedezi a szervezet napi magnézium szükségletének a hatodát. Túlzott fogyasztásától viszont óvakodjunk, mivel a sok banán hizlalhat.

Zöld tea: A zöld tea csodás hatásai mindenki számára ismertek: segít a memória frissen tartásában, megelőzhető a prosztata rák, és nem utolsó sorban zsírégető hatású- ehhez nem kevesebb, mint napi 4 csésze zöld tea szükséges.

Szója: A szójának magas a lecitin és a B-vitamin tartalma, ami élénkíti az agyi működést és erősíti az idegrendszert. Emellett fontos fehérje forrás, amely képes helyettesíteni az állati fehérjéket.

Tej:
A tej jótékony hatása már évtizedek óta ismert tény: gazadag fehérje tartalmú, sok benne a kalcium, könnyen emészthető zsírt és tejcukrot tartalmaz. Tehát a tej idegrendszer-erősítő, segít megelőzni a csontritkulást és erősíti az izmokat.

Meggylé: Egy kemény edzés után fellépő izomláz ellen kiváló gyógyszer lehet egy pohár meggylé vagy 45 szem meggy elfogyasztása. Sőt megelőzés céljából edzés után is ihatunk a gyümölcsléből, elkerülve az éles fájdalom kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.