Nagyobb energiaszint, kisebb súly
10 új étkezési szokás
Nem csak az nem mindegy, hogy mit eszünk! Legalább ekkora jelentősége van annak is, hogy táplálékainkat milyen kombinációban, illetve hogyan fogyasztjuk el!
2008.11.24 13:56ideal.huÉrdemes időről időre felülvizsgálni étkezési szokásainkat, és ha szükséges, néhány kevésbé jelentősnek tűnő, ám valójában nagy horderejű változtatást bevezetnünk. Az újonnan bevezetett étkezési szokások rövid időn belül természetessé válnak számunkra, és olyan látható és érzékelhető jeleik lesznek, mint például az energiaszintünk növekedése, könnyebb emésztés, illetve – koplalás nélküli – fogyás.
1. Étrendünkben kapjanak minél nagyobb hangsúlyt a nyers zöldségek és gyümölcsök! Ha hőkezelésnek vetjük alá – azaz főzzük, sütjük, pároljuk stb. – őket, tegyük ezt minél kíméletesebben! Használjunk kis lángot, még ha így lassabban készül is el az étel – ezáltal kevésbé sérülnek a benne lévő tápanyagok és vitaminok!
2. Ha nem is tudjuk mindig megvenni a drága biotermékeket, az elérhetők közül szerezzük be a jobb minőségűeket! Zöldséget, gyümölcsöt például – mintegy áthidaló megoldásként – érdemes a piacon áruló őstermelőktől vásárolni. Ezek a termények ugyan nem tekinthetők biónak, de valószínűleg túl sok permetszert sem kaptak, ellentétben a nagyobb gazdaságokból származó zöldségekkel, gyümölcsökkel.
3. A vitamonokat és az ásványi anyagokat lehetőleg nyers, élő táplálékból vegyük fel! Ha lehet, tartózkodjunk ezek mesterségesen előállított forrásaitól!
4. Ebédig lehetőleg csak gyümölcsöt együnk, ily módon is támogatva a szervezetben lezajló természetes tisztulási folyamatokat!
5. Alaposan rágjunk meg minden falatot, ez ugyanis elengedhetetlenül fontos a jó emésztéshez! A falatot lehetőleg addig rágjuk, amíg folyékonnyá nem válik!
6. Még a teltségérzet jelentkezése előtt álljunk fel az asztaltól! Így biztosan nem veszünk magunkhoz a kelleténél több ételt, aminek megemésztése energiát von el a szervezettől, és a rothadási, illetve erjedési folyamatok sem indulnak be.
7. Hasonló okok miatt ne együnk túl gyakran sem! A napi háromszori étkezés felnőtt ember számára általában elegendő. A köztes időkben fogyaszthatunk gyümölcsöt, ezt azonban – szintén a rothadási-erjedési folyamatok megelőzésére – sohase étkezés után, hanem étkezés előtt tegyük! Egyszerre minél kevesebbféle táplálékot vegyünk magunkhoz! Ugyanis az össze nem illő ételek a szervezetbe jutva „összevesznek”, ami megint csak rothadáshoz-erjedéshez vezet.
8. Igyunk minél több (naponta minimálisan 2 liter) vizet, ásványvizet vagy gyógyteát! Így jóval gyorsabban és nagyobb mennyiségben ürülnek ki a szervezetből az ételekkel vagy más módon bevitt, ám oda nem illő anyagok. Étkezések előtt és után legalább fél órával viszont ne igyunk! Ezzel ugyanis felhígítjuk a gyomorsavat, így az emésztés nem lesz megfelelő intenzitású.
9. Lefekvés előtt három órával már ne együnk, mivel ez stagnálást okoz nem csak a belekben, hanem egész szervezetünkben is.
10. Amennyire a körülmények lehetővé teszik, igyekezzünk legalább az étkezés idejére nyugodt körülményeket teremteni! Az étkezés végén adjunk hálát a természetnek, illetve felmenőinknek, hogy tápláltak minket! Mindezt a legkevésbé sem kell látványosan vagy mások számára hallhatóan tennünk. Bőven elég, ha magunkban mondjuk el a köszönő szavakat.