Finomság Ásziából
Apróságok az üvegtésztáról - miből készül?
A különlegesen egyedi, mással össze nem hasonlítható kínai konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga az üvegtészta, más néven celofán tészta, celofán cérnametélt, avagy vermicelli.
2008.11.22 12:45kulinarisvilag.huA tészta a mungó bab nagyon finomra őrölt lisztjéből, valamint vízből készül. A mungó bab lisztje azért különleges, mert kiemelkedően magas fehérje tartalmánál és alacsony zsír és szénhidrát tartalmánál fogva sokkalta értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Ha nincs kéznél mungó baba, rizslisztből szokták készíteni. De előfordul, hogy a kettő keveréke adja a tészta alapanyagát.
Azért nevezik üvegtésztának, mert száraz állapotban tényleg átlátszó. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz B1, B2 vitaminokat, A-vitamin elővitaminját, kálciumot, foszfort és vasat. Könnyen és jól emészthető. Ma már a világ minden táján ismerik, s a kínaiak mellett mindenki jóízűen fogyasztja.
Kifejezetten alkalmas alacsony kalóriájú étrendek kialakításához, nem utolsó sorban cukorbetegek is fogyaszthatják. Semleges íze miatt a főzés alatt bárhogy lehet ízesíteni, és szinte bármilyen ételhez társítható. Főzési trükkje: Az üvegtésztát nem szabad főzni csak forrázni! Forralunk, vizet s mikor lobog, akkor tegyük bele a rizstésztát. Azonnal vegyük le a tűzől, lefedve kb. 10 percig hagyjuk állni,. Szűrjük le, majd tálaljuk.