Köles - a legősibb gabona

Nem csak egészséges, hanem szépít is!

Ezt a Kínából származó, ősi gabonát a különböző kultúrák eltérő módokon használták-használják fel.

2008.11.14 11:20ideal.hu

A köles a benne lévő A-vitaminnak köszönhetően erősíti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, és javítja a látást. Bővelkedik az A-vitamin-képződéshez szükséges karotinban is. B1- és B2-vitamin-tartalmánál fogva jótékony hatást fejt ki az idegrendszerre. Ugyancsak gazdag antioxidáns hatású és fiatalító E-vitaminban.

Az ásványi anyagok közül fellelhető benne továbbá az anyagcsere-folyamatokat támogató magnézium, az immunrendszert erősítő szilícium és a vérképzésben fontos szerepet játszó vas; kálium-, valamint kalciumtartalmából adódóan erősíti az izmokat, illetve a csontokat. Mindemellett hétféle esszenciális aminosavval „büszkélkedhet”, melyek nélkülözhetetlenek a fehérjeépítéshez.

Rosttartalmánál fogva megkönnyíti az emésztést. Ráadásul kiválóan lúgosít. És ha mindez nem lenne elég: kovasavtartalmából adódóan egyfajta természetes szépítőszer is, erősíti a hajat és a körmöket, a bőrt pedig üdévé, rugalmassá varázsolja.

Köles európai és hunza módra

Készíthető belőle kenyér, kása, köret, egytálétel, de akár saláta is. A kölest háromszoros mennyiségű vízben, 20-30 percig főzzük, majd a tüzet elzárva további 10 percig fedő alatt állni hagyjuk. Finomabb lesz, ha apróra vágott, majd olajon üvegesre dinsztelt hagymán főzzük meg.

Néhány órás áztatással a főzési időt 5-10 percre csökkenthetjük. (Persze ahány ház, annyi szokás: például a Himalájában élő hunzák az éjszakára beáztatott kölest forró víz fölött körülbelül fél óráig gőzölik.) A köles enyhén édes, dióra emlékeztető íze a fűszerek közül jól harmonizál a bazsalikommal, a gyömbérrel, a korianderrel és a majoránnával.


Két szépítő kölesétel

Kölessaláta babbal

Hozzávalók:
a salátához:
– 1 csésze köles 
– 2 csésze főtt bab
– 2 db nagyobb paradicsom (ha akarjuk, meghámozhatjuk)
– 1 közepes fej hagyma
– 1 közepes nagyságú uborka

az öntethez:
– 3 evőkanál citromlé
– 1 evőkanál balzsamecet
– 2 teáskanál zúzott fokhagyma
– 1 teáskanál tengeri só
– 1/2 teáskanál ételízesítő
– 1/4 teáskanál feketebors
– 1 teáskanál őrölt kömény

Főzzük meg a kölest, lazítsuk fel villával, és hagyjuk kihűlni! Tegyük nagyobb tálba, és keverjük össze a babbal, valamint a darabokra vágott paradicsommal, uborkával és hagymával! Az öntet hozzávalóit alaposan keverjük össze, öntsük a salátára, és az egészet dolgozzuk össze néhány keveréssel! Fedjük le a salátát, és tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek! Salátaleveleken vagy pitán is tálalhatjuk.


Köleskrém

Hozzávalók:
– 2 csésze köles
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 db nagyobb fej hagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 2-3 evőkanál pirospaprika
– 1 teáskanál tengeri só
– 1/2 teáskanál feketebors
– ízlés szerint zöldfűszerek (pl. majoránna, bazsalikom)

Főzzük meg a kölest! A hagymát és a fokhagymagerezdeket hámozzuk meg, előbbit vágjuk apróra, utóbbit nyomjuk össze! Nagyobb lábasban dinszteljük üvegesre a hagymát az olívaolajon, majd dobjuk rá az összenyomott fokhagymát, és keverjünk rajta még néhányat!

Zárjuk el a tüzet, szórjuk a paprikát a dinsztelt hagymára, és keverjük meg!
Adjuk hozzá a főtt kölest, a tengeri sót, a borsot és a zöldfűszereket, és az egészet alaposan keverjük össze! Kenyérre kenve, szendvicskrémként fogyasztható. A húsevők is nagyon szeretik!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.