A csontritkulás néma, de veszélyes népbetegség
Nem lehet elég korán kezdeni a csontritkulás megelőzését
Népbetegségnek számít ma Magyarországon a csontritkulás, mégis kevesen tudják, hogy a betegség megelőzhető, és ezt érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni.
2008.11.12 11:39ma.huBár hazánkban közel 1 millió érintett ember él, a hazai oktatási-továbbképzési rendszernek, illetve a legkorszerűbb kezelési lehetőségeknek köszönhetően Magyarország igen jól szerepel a nemzetközi összehasonlításban – hangzott el a hétvégén Hévízen, az Oszteoporózis Világnapjához kapcsolódóan szervezett rendezvényen.
Dr. Szekeres László, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. orvos igazgatója elmondta: A csontritkulás néma, de nagyon veszélyes népbetegség, amely az eredendően ép és egészséges csontozatot fokozatosan, mennyiségében és minőségében is károsítja, a csontok pedig emiatt idővel sokkal könnyebben törnek.
Az orvos igazgató kiemelte: A csontritkulás Magyarországon ma a lakosság közel 10 százalékát, vagyis majd 1 millió embert érint. Hiba lenne kizárólag női betegségnek tartani a csontritkulást, hiszen a betegek egyharmada férfi, és közöttük sokan nem is sejtik, hogy ők is érintettek lehetnek. A nők viszont valóban fogékonyabbak a betegségre, az ő csontjaik ugyanis könnyebbek és vékonyabbak, valamint testük nagy hormonális változáson megy keresztül a menopauza alatt. A betegség az összes csontot veszélyezteti, leginkább viszont a csigolyatesteken, a csípő- és a csuklótájékon jelentkeznek a típusos törések. Ezek a törések sajnos sokszor komoly szövődménnyel, súlyos következményekkel is járhatnak. A csípőtáji törést elszenvedő betegek közel 30 százaléka például a törést követő első éven belül meghal.
Dr. Szekeres László felhívta a figyelmet arra, hogy éppen a súlyos következmények, és a tömeges érintettség miatt nagyon fontos tudni, hogy az oszteoporózis megelőzhető, és ezt lehetőleg már fiatal korban el kell kezdeni. Körülbelül harmincéves korra éri el végleges fejlettségét az ember csontrendszere, vagyis a fiatalkori évek meghatározóak lehetnek abban, hogy mind mennyiségében (csonttömegében), mind minőségében jó és ellenálló csontjaink alakuljanak ki.
Számos dologgal segíthetjük ezt a folyamatot, például kalciumban és D-vitaminban gazdag, egészséges ételek, köztük sajtok, vagy más tejtermékek rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a csontritkulás megelőzésének érdekében. A dohányzás, vagy a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével, a túlzott fehérje-, vagy foszfortartalmú ételek elhagyásával nemcsak szervezetünknek általában, hanem a konkrétan a csontjainknak is szolgálatot teszünk.
Kis mennyiségű vörösbor rendszeres fogyasztása ugyanakkor jótékonyan hathat. Fontos megjegyezni, hogy a csontok az izmokhoz hasonlóan „edzhetők”, vagyis rendszeres testmozgással is sokat tehetünk azért, hogy megerősítsük őket.
Az orvos igazgató hozzátette: Bár a csontrendszer fejlődése a 30 éves kor környékén lezárul, bárki, minden korosztály bátran tehet a megelőzésért. A csontok ezen az életkoron túl már nem fejlődnek ugyan tovább, de fokozatos, évtizedeken át tartó gyengülésük a helyes táplálkozással, a rendszeres mozgással és a káros egészségügyi és környezeti tényezők elkerülésével megállítható, vagy legalábbis lelassítható.
Dr. Szekeres László elmondta: Magyarország különleges helyzetben van, mert a hazai oktató-, és továbbképző rendszer kiváló, a magyar ellátási hálózat, és a terápiás eredmények pedig európai szinten is kiemelkedőek és példaértékűek. Olyannyira, hogy a magyar rendszert ma már az Egyesült Királyságban is követendő példának tartják, igen jelentős összeggel támogatják. A hazai sikerek eredménye például az is, hogy a többi európai országgal szemben egyedül hazánkban nem emelkedett a betegséggel járó típusos törések száma.
Az angol Nemzeti Oszteoporózis Társaság kezdeményezésére 12 éve rendezik meg minden évben az Oszteoporózis Világnapját. Az idén, Magyarországon Hévíz volt a házigazdája az egész napos programnak, a fürdőváros ugyanis kiemelkedő szerepet vállal a mozgásszervi, elsősorban a csontritkulásban szenvedő betegek ellátásában.