Magas zsírtartalmú ételekkel még esélyesebb
A fruktóz nagy mennyiségű fogyasztása könnyen elhízáshoz vezethet
Egy új, patkányokon végzett kutatás szerint a nagy mennyiségű fruktóz fogyasztás leptin rezisztenciát okozhat, ami könnyen vezethet elhízáshoz, ha az magas zsír- és kalóriatartalmú étrenddel kombinálódik.
2008.10.19 12:30medipress.huA leptin egy hormon, ami testünk tápanyagfelvételét az energialeadásnak megfelelően szabályozza. Ha a szervezetünk nem reagál a termelődött leptinre, leptinrezisztenciáról beszélünk.
Ez magas zsír-, illetve kalóriatartalmú ételek fogyasztása esetén elhízással jár. A fruktóz megtalálható a gyümölcsök többségében, de nem a gyümölcsfogyasztás okozza a problémát.
Az étkezési cukor és a gabonából készült szirupok fruktóztartalma kb. 50%-os és ezek számos ételben és üdítőitalban megtalálhatók.

A Floridai Egyetem kutatói két patkány csoportot vizsgáltak. Mindkét csoport tagjait ugyanazon ételekkel etették, egyetlen kivétellel: az egyik csoport sok fruktózt fogyasztott, míg a másik csoport egyáltalán nem kapott fruktózt.
Hat hónap alatt nem volt eltérés a tápanyagfelvételben, a testsúlyban és a test zsírtartalmában a két csoport tagjai között. Nem találtak különbséget a leptin, vércukor, koleszterin és az inzulin szérumszintjében sem.
Csupán egyetlen különbségre figyeltek fel: a magas fruktóztartalmú diétán élő patkányok vérében magas volt a triglicerid szintje. Ezek után minden kísérleti állatba leptint injektáltak és azt tapasztalták, hogy a magas fruktóztartalmú diétán élő patkányok nem csökkentették a tápanyag felvételüket, tehát leptinrezisztensek voltak.
A leptinrezisztencia észrevétlenül, meglepő módon elhízás nélkül alakult ki bennük. Azt is vizsgálták, hogy mi történik, ha a patkányok diétáját magas zsír- és kalória tartalmúvá változtatják.
A leptinrezisztens patkányok súlynövekedése messze meghaladta az eredetileg fruktózmentes diétán élőkét. Más tanulmányokból ismert, hogy az emelkedett triglicerid szint károsítja a vér- agy gáton keresztül zajló leptintranszportot.
Amennyiben a leptin nem jut be az agyba, az agy nem fog jelet küldeni az evés abbahagyására. A kutatók remélik, hogy további vizsgálatokból kiderül majd, hogy a fruktózfogyasztás csökkentésével visszafordítható-e a folyamat.
Kapcsolódó írások:
- Alvási apnoé: a beteg nem pihen és egészségtelenül is eszik
- Az elhízott emberek kevesebb örömet éreznek evéskor
- A túl sok evés összezavarja az agyat
- Napi egy pohár bor csökkenti a zsírmáj veszélyét
- A bébi zsírsejtek már születés előtt lesben állnak
- Zsírpárnák: Esztétikum vagy egészség
- A túlsúlyos emberek zsírsejtjei hibásak
- A szív körüli zsírszövet károsabb, mint a pocak