Nem egészséges a napi négy csészénél több kávé
Nem növeli a mellrákrizikót a koffein
A legfrissebb kutatási eredmények szerint nem fokozza az emlőrák kockázatát a koffeinfogyasztás. Találtak azonban összefüggést a jóindulatú elváltozásokkal és a nagy méretű tumorokkal.
2008.10.17 13:31medipress.huA nem rosszindulatú emlőbetegségben szenvedő nők esetében a nagy mennyiségű koffeinfogyasztás, vagyis a napi négy csészénél több kávé növeli a mellrák veszélyét, ráadásul épp a kedvezőtlen kimenetelű típusét, írta Dr. Shumin M. Zhang, a bostoni Harvard Egyetem és a Brigham és Női Klinika kutatója, az Archives of Internal Medicine októberi számában megjelent közlemény társszerzője.
A szerzők hangsúlyozták, hogy a kávéban, teában, csokoládéban, üdítőitalokban és különböző gyógyszerekben megtalálható koffein a világ egyik legelterjedtebben használt élvezeti szere. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a nem rákos emlőbetegségben szenvedő nőknél a koffeinmegvonás javította a betegség tüneteit. Miután a jóindulatú emlőbetegség a mellrák kockázati tényezője, arra lehetett következtetni, hogy a koffein szintén hozzájárul a daganatos betegség kialakulásához.
A vizsgálathoz Zhang és munkatársai a Tokiói Női Orvosi Egyetemen csaknem 39 000 45 év feletti nő étrendjét vizsgálták meg egy négyéves periódusban. Minden résztvevő egészségügyi dolgozó volt, háromnegyedük regisztrált ápolónő. Kiderült, hogy a vizsgálati személyek egynegyede nem kávézott, egy másik negyedük napi egy, vagy még annál is kevesebb kávét fogyasztott, csaknem egyharmaduk két-három kávét ivott naponta, és több mint 15 százalék négy, vagy több csészével fogyasztott a koffeinforrásból. Az étrendre vonatkozó információgyűjtéshez képest egy évtizeden belül majdnem 1190 betegnél alakult ki invazív emlőrák.
A koffeinfogyasztás azonban nem függött össze a rákrizikóval. A jóindulatú emlőbetegségben szenvedőknél azonban a legtöbb koffeint fogyasztó betegeknél sikerült szignifikáns kapcsolatot találni a koffeinfogyasztás és a tumorkockázat közt. Összefüggést állapítottak meg a kávézás, valamint a két centiméternél nagyobb daganatok kialakulása közt is. A koffein 79 százalékkal fokozza az ilyen tumorok esélyét. Bizonyos típusú emlőrákok – az ösztrogén és/vagy progeszteron receptor negatív rákok - kockázata is nőtt, méghozzá 68 százalékkal.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06