Nébih
Nyalni csak úgy lehet... Mire figyeljünk jégkrém vásárlásakor?
Tudjuk, mit veszünk a szánkba, amikor az édes hűvösséget szopogatjuk? Érdemes tisztában lenni az összetevők jelentésével.
2015.05.14 08:56ma.hu
A boltokban sokszor lehet olyan jégkrémekkel találkozni, amelyeknek a nevéből nem derül ki pontosan, mit is rejt a csomagolás - írja a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal közösségi oldalán.
Ezek mellett az úgynevezett „fantázianevek” mellett azonban a termék pontos megnevezése is megtalálható, amely valamely jégkrémcsoport nevéből és az ízesítésre utaló szavakból kell álljon, így a vásárló számára egyértelművé válik a termék jellege (például: eper és málna gyümölcsjégkrém, citrom szorbé).
Ha a megnevezésben az „…ízű” szót találjuk, az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt - például málna ízű jégkrém esetén a málna ízt aromával érte el a gyártó. A kizárólag aromát tartalmazó jégkrémek jelölése nem tartalmazhat olyan képet, vagy grafikai elemet, amely a gyümölcstartalomra utal, például a málnaízű jégkrémen nem szabad málnáról grafikai képet elhelyezni.
A vásárlónak a „csokoládés” és a „csokoládé ízű” jégkrém megkülönböztetése gondot okozhat. A két jégrém között az a különbség, hogy a „csokoládés jégkrém” legalább 2% (m/m) kakaót tartalmazó kakaó- vagy csokoládéterméket tartalmaz és nem tartalmazhat kakaó és csokoládé ízű aromát vagy barna színt erősítő színezéket, míg a „csokoládé ízű jégkrém” csak csokoládé ízű aromát tartalmaz.
Ha a jégkrémen a „light” felirat szerepel, ez magyarul megegyezik a „csökkentett ” kifejezésre meghatározott feltételekkel, vagyis ilyenkor utalhat arra, hogy csökkentett energiatartalmú a termék (legalább 30%-kal csökkentett az energiatartalom), vagy utalhat csökkentett zsírtartalomra (legalább 30%-kal csökkentett a zsírtartalma egy hasonló termékhez képest).
Magyarországon, mint minden élelmiszeren, kötelező feltüntetni a termék megnevezése mellett a gyártó vagy forgalmazó nevét, a nettó mennyiséget, az összetevőket és a minőség-megőrzési időt. A minőség-megőrzési idő az ép és bontatlan termékekre vonatkozik, melyet -18 oC fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tárolnak.
Felolvadt jégkrémet nem szabad visszafagyasztani.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06