Csak a sok zöldség és gyümölcs a nyerő?
Életmóddal, vitaminnal is javíthatunk koleszterin szintünkön
"Magas a koleszterinszintem" - halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel és gyógyszert szednek.
2015.03.27 11:16drbezzeghSok embernek okoz manapság problémát a koleszterinszintje. Mióta csak megállapították náluk a kelleténél magasabb értéket, igyekeznek az élelmiszereket eszerint válogatni, olyasmit nem fogyasztani, melyben sok a koleszterin, növeli a koleszterinszintet – ami kényelmetlen, kellemetlen, és gyakran magasabb költséggel is jár.
Emellett szorgalmasan szedik gyógyszereiket a koleszterinszint csökkentése céljából, hiszen úgy vélik, azt csak így lehet biztonságosan kordában tartani. Nem újdonság, sokszor hallhattuk, hogy a vérsavóban mérhető, megnövekedett koleszterinszint, illetve annak egyik frakciója, az LDL koleszterin emelkedett szintje növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Nagyobb eséllyel alakul ki szívinfarktus, agyi infarktus, agyvérzés.
Csak a sok zöldség és gyümölcs?
A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága nemcsak azt hangsúlyozza, hogy a zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása előnyös, vagy hogy célszerű alacsony zsírtartalmú ételeket enni, növelni a hüvelyesek, csonthéjasok fogyasztását, ám kerülni a vörös húsok, feldolgozott hústermékek, a cukor, a finomított liszt bevitelét.
Arra is rámutat, hogy kávét mérsékelt mennyiségben lehet inni, és a szervezetbe bevitt koleszterin mennyiségét sem korlátozzák. Bizonyítékok támasztják alá azt, hogy egyes élelmiszer-csoportokat felesleges száműzni az étkezésből, ahogyan eddig tettük. Csupán egyfajta diétás módszert követni sem szükséges.

TUDTA-E?
A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága szerint napi 3-5 csésze kávé, azaz 400 mg koffein része lehet az egészséges étkezésnek, sőt csökkenti a 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Azt sem javasolják, hogy 1500 mg-ra mérsékeljük a sófogyasztásunkat - csupán azoknak célszerű, akiknek magas a vérnyomása, cukorbetegek vagy vesebajban szenvednek.
De hogyan csökkenthető a koleszterinszint?
A koleszterinszint akkor emelkedik a szervezet sejtjeiben, amikor a homocisztein aminosav származék szintje is emelkedik. Ha ez nő, akkor a koleszterinszint is növekszik – a homocisztein (Hcy) szintjét egyszerű laborvizsgálat kideríti.
Az elmúlt években kiderült: ha a szervezet sejtjeiben túlságosan alacsony a központi szerepet játszó B12 és B9, azaz folsav szint, megváltozik a sejt normál működése, túl sok Hcy képződik, növelve a koleszterin szintjét.
Mára az is világosnak látszik, hogy ahogyan idősödünk, úgy csökken a testünkben az ún. aktív B12 és folsav (B9) szint, így megnő a homocisztein szint és a koleszterin szintje.
Nem meglepő hát, ha jelentős eredmények érhetőek el azzal, hogy visszapótoljuk a vitamint, melyből hiány keletkezett.
Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy ha ilyenkor magunkhoz veszünk B12 vitamint illetve folsavat (B9), megtörténik a visszapótlás, a sejt anyagcsere-folyamatai helyreállnak, lecsökken a Hcy szint és a koleszterinszint is normalizálódik.

TUDTA-E?
Vitaminokkal és mozgással a magas koleszterin ellen
S ha mindez még nem lenne elég, a B12 vitamin visszapótlásának egyéb kedvező hatásai is vannak. A szellemi teljesítőképességet növeli – így csökken egyes, időskorban jellemző betegségek kialakulásának valószínűsége, de az időskori szembetegségek, mint például a makuladegeneráció előfordulásának esélye is.
Adjunk egy esélyt a vitaminoknak, az egészséges életmódnak!