Nemcsak finom, de egészséges is
Gluténmentes édességek gyerekzsúrra
Ha csak kevés időnk marad, akkor is készíthetünk finomságokat ünnepi alkalmakra, például gyerekzsúrra. Most két olyan gyorsan elkészíthető receptet ajánlunk, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.
2015.03.08 18:30ma.huGluténmentes, tejmentes, diabetikus: gesztenyés keksz
Talán nincs is gyerek, aki ne szeretné a kekszet. Akár magában, akár teával, vagy kakaóval reggelire, uzsonnára is kínálhatjuk a házilag készített ropogtatni valót. Gyerekeknek szervezett összejöveteleken is nagy sikere van, otthon és az óvodában, iskolában is népszerű csemege. A gesztenyés keksz összetevői miatt a fogtündérnek sem kell aggódnia, mivel az édesítéshez xilitet használunk, abból is csak keveset. A gesztenyeliszt eleve édeskés íze, erős aromája mellé nem is kell több.
Hozzávalók (25 darabhoz)
- 10 dkg gesztenyeliszt
- 10 dkg finomra őrölt mandula
- 7 dkg xilit plusz
- 1 tojás
- 5 dkg kókuszzsír
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk sütőpor
Elkészítés: Az őrölt mandulát összekeverjük a gesztenyeliszttel, a xilit plusszal és a sütőporral. Hozzámorzsoljuk a kókuszzsírt, mintha vaj lenne. Az egészet egybegyúrjuk a tojással és ízesítjük a reszelt citromhéjjal. A tésztát fél -1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően 25 egyforma golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tetejüket kanállal lelapítjuk. 180fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Cukorbetegek, diétázók figyelmébe! A napi szénhidrát-mennyiség számításánál vegyük figyelembe, hogy 1 darab keksz tápanyag-összetétele a következőképpen alakul: energia 65 kcal. fehérje 1 g, zsír 5 g, szénhidrát 5 g.

Expressz édesség: házi gumicukor recept
Még ennél is rövidebb idő alatt készíthetünk gumicukrot, persze ehhez nem árt, ha van otthon kisméretű (pl. bonbon, vagy jégkocka) kiöntő szilikon forma. A recept elkészítéséhez ezen kívül csak egy bögre 100%-os, kevésbé rostos almalére és egy tasak porzselatinra van szükség.
Ebből a mennyiségből – a forma nagyságától függően – megközelítőleg 15 gumicukrot készíthetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a porzselatint kevés vízben csomómentesre keverni, majd a gyümölcsléhez hozzáadni. A folyadékot ezután állandó keverés mellett felmelegítjük, míg el nem kezd zselésedni. Ha igényeljük, nyugodtan édesíthetjük mézzel, nyírfacukorral, vagy akár eritrittel is.
Melegítés közben folyamatosan kanalazzuk le a tetejéről a habot, hogy a kész gumicukor ne legyen tele apró buborékokkal. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a formákba töltjük. Megvárjuk, míg megdermed – érdemes hűtőbe tenni –, majd kb. 1 óra múlva már fogyasztható is. A házi gumicukor glutén-, tej- és tojásmentes. 1 db átlagosan (a mérettől függően) 11 kcal-t, 1 g fehérjét, 0 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz.