Praktikus
Változtak a gyerekek helyes étrendjének irányelvei Amerikában
Az étrendet az öt ételcsoportból - gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és minőségi fehérjék - válogatva kell összeállítani, és a hét folyamán a lehető legváltozatosabban kell étkezni.
2015.02.24 04:30MTIA korábbiaknál jóval praktikusabb irányelveket fogalmazott meg a gyerekek helyes iskolai és otthoni étkeztetéséről az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága, amely legfrissebb ajánlásában elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy a fiataloknak - és a felnőtteknek is - mit kellene enniük, nem pedig arra, hogy mit nem.
"A szülőknek minden lehetőséget meg kellene ragadniuk arra, hogy apró, egyszerű változtatásokkal növeljék a gyerekeiknek kínált ételek és italok tápanyagértékét, az iskolában és azon kívül is" - idézte a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál Robert Murray-t, az irányelveket összefoglaló nyilatkozat egyik vezető szerzőjét, az Ohiói Állami Egyetem munkatársát.
Az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága szerint az étrendet az öt ételcsoportból - gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és minőségi fehérjék - válogatva kell összeállítani, és a hét folyamán a lehető legváltozatosabban kell étkezni.
Az élelmiszereket azok legtermészetesebb, legkevésbé feldolgozott formájában kell fogyasztani. A szülők kis mennyiségű cukor, zsír és só felhasználásával tehetik vonzóbbá gyermekeik számára az egészséges, tápanyagban gazdag ételeket és italokat, fokozatosan növelve azok mennyiségét. (Jó példák erre az ízesített tejek, vagy a reggelire szánt, édesített, teljes értékű gabonák.) Az adagolásnál ügyelni kell arra, hogy a gyermek a korának megfelelő mennyiséget kapjon - olvasható a Pediatrics gyermekgyógyászati folyóirat hétfői számában.
A szervezet legutóbb 2004-ben adott ki irányelveket az iskolai étkeztetésre vonatkozóan. Idei nyilatkozatában összegezte az elmúlt évtized fejleményeit, egyebek közt, hogy az iskolákban változott az üdítőital-kínálat, és ma már egyéb módokon is korlátozzák a fiatalok hozzáférését a cukros innivalókhoz - olvasható a LiveScience című ismeretterjesztő portálon.
A gyerekek által hozott ennivalók azonban továbbra is problémát jelentenek - mutatott rá Murray. A diákok cukorkát, édességet hozhatnak magukkal az iskolába ebéd utáni nassolnivalónak vagy a különböző vásárokra, osztálytermi rendezvényekre. A szervezet szerint ennek kiküszöböléséhez a szülők és a tanárok felvilágosítására, és a gyermekorvosok nagyobb mértékű bevonására van szükség.
Keith Ayoob, a New York-i Albert Einstein College of Medicine táplálkozási szakértője szerint az új irányelvek legnagyobb pozitívuma az, hogy egyetlen ételt sem tiltanak, hanem megadják az embereknek az ahhoz szükséges információkat, hogy jó irányba változtathassanak gyermekük és saját étrendjükön egyaránt.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06