11 titok a manduláról!

Magvas élvezet a konyhából

A mandula egy csonthéjas termés. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. A mandulafa termése a világon az egyik legrégebbi és legismertebb olajos mag.

2008.09.03 09:20kulinarisvilag.hu

A madulamag fehér belseje nyersen, pirítva, szárítva is fogyasztható, előtte fel kell törni a csonthéjat és megtisztítani a vékonyabb héjtól. Elsősorban édességekhez, vagy édeskés jellegű ételekhez használatos, főként aprítva, esetleg őrölve. A marcipán alapanyagát képezi. 

A mandula rengeteg fehérjét, telített zsírsavakat (olajsav), olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (K, Ca, Mg, Fe, P-vitamint) is tartalmaz. Emellett tartalmaz kalcium foszfátot, kálium foszfátot és magnézium foszfátot is, A, C, és E vitamint. Nagyszerű hatással van az emésztésre, és a csontok fejlődésére. Nagymennyiségű zsírtartalma hathatós segítség a székrekedés ellen. 

Jótékony hatással van az idegekre és az agy munkájára. A kozmetikai ipar is használja, minden bőrtípusra kiváló az olaja, E-vitamint is tartalmaz. Rendszeres használatával a bőr puhává és bársonyossá válik.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.