A szója csökkenti a trigliceridek szintjét is
A szója nem csökkenti a koleszterin-szintet?
A szójafehérjéről azt mondják, hogy koleszterincsökkentő hatása van, de egy új vizsgálat tanúsága szerint a szójadiéta nem mérsékli az emelkedett vérkoleszterint.
2008.09.01 14:35MTIAz Amerikai Szív Szövetség táplálkozási bizottságának alelnöke elismeri a szójatermékek különféle kedvező étkezési tulajdonságait, de hangsúlyozza, hogy a szója "rossz" koleszterint javító hatására nem lehet számítani. Peter R. C. Howe ausztrál kutató azért foglalkozott a szójaételek kutatásával, mert sokfelé elfogadott tétel, hogy napi 25 gramm szójafehérje rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát, mert leszorítja a "rossz", az LDL-koleszterin vérszintjét. Howe professzor és munkacsoportja 58 nőt és 35 férfit vizsgált, akiknek átlagos életkora 52 év volt.
A vizsgált személyek koleszterinszintje mérsékelten bizonyult emelkedettnek. A kutatók háromféle étrendet adtak pácienseiknek, akik a diétákat hat hétig fogyasztották. A koszt különböző mennyiségben tartalmazott szóját és izoflavont - az utóbbi a szója egy alkotórésze, mely korábbi vizsgálatok szerint koleszterincsökkentő hatású.
Egyik diétában 24 gramm szójafehérje és 71 milligramm izoflavon volt, a másik tejfehérjét, kevesebb szóját és izoflavont tartalmazott, végül a harmadik étrendbe csak 24 gramm tejfehérjét tettek: ez volt a kontroll. A tanulmány előtt és a hathetes menük végén mindenkinek megmérték a vérzsírszintjét. A napi 24 gramm, illetve 12 gramm szójafehérje értékelhetően nem csökkentette a koszorúérbetegség szempontjából veszélyes LDL-koleszterin vérszintjét. Howe professzor hangsúlyozta, hogy a vizsgált személyeknek a rosszkoleszterin-értéke csak mérsékelten volt magasabb.
Lehet, hogy ha ez magasabb lett volna, a szója hatása jobban érvényesül. A szójaétrend négy százalékkal csökkentette egy másik vérzsír, a trigliceridek szintjét. Ez a változás is szerény, de mégis kedvező. Alice Lichtenstein, a táplálkozástudomány professzora kiemelte, hogy a kismértékű javulás is eredmény. "Ha egy szójaburgert vagy szójafrankfurtit eszik valaki igazi hamburger vagy frankfurti helyett, az LDL-koleszterinje csökken, mert kevesebb telített zsírt eszik. Ha így nézzük, az állati zsírt tartalmazó ennivalók helyettesítése szójával minden bizonnyal igazi előny" - tette hozzá.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06