Fáj a foga? Egyen aszalt szilvát!
Aszalt szilva fogszuvasodás ellen!
Ki gondolta volna, hogy a szilva aszalásának folyamata közben olyan összetevők jönnek létre a gyümölcsben, mely a fogak védelmére kiváló?!
2008.08.21 11:10kulinarisvilag.huAz aszalt szilva fogyasztása nemcsak azok szervezetére lehet jó hatással, akiknek a veséjével, vagy az emésztő rendszerével vannak gondjai, hanem azok számára is, akiknek ismerős fogalom például a fogínygyulladás. Ebben a gyümölcsben olyan kémiai komponensek vannak, amelyek meglepően erős antibakteriális hatással bírnak.
Ezt a felfedezést a Mexikói Független Egyetem tudósa, Jose Fausto Rivero tette. Kutatásai bebizonyították, hogy az aszalt szilva hatóanyagai lassítják a baktériumok szaporodását, és el is pusztítja őket. Ráadásul segít a fogkő megelőzésében is, aminek az eltávolítása egyébként nem túl kellemes procedúra.
Viszont a mexikói tudós nem javasolja a túl nagy mértékű aszaltszilva fogyasztást, mert mellékhatásai is lehetnek. Tehát csak mértékkel együnk belőle. Ne feledkezzünk meg az alapos fogmosásról sem, mert azt nem pótolja semmi.