Fontosak a vitaminok!
Az alacsony D-vitamin szint növeli a halálozási kockázatot
A D-vitaminhiányos felnőttek körében nagyobb a valószínűsége annak, hogy korábban halnak meg, mint azok, akiknek vérében magas a "napfényvitamin" szintje - állítják amerikai kutatók tanulmányukban.
2008.08.17 11:15MTIA jelentés azt követően látott napvilágot, hogy az elmúlt időszakban számos vizsgálat utalt a D-vitamin védő hatására szívbetegségeknél, különböző ráktípusoknál, diabétesznél és tuberkulózisnál.
Az Erin Michos, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 13.331 felnőttet tanulmányozott átlagosan 8,7 évig. Azoknak, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, 26 százalékkal nagyobb volt a halálozási kockázatuk a tanulmány időtartamán belül, mint azoknak, akiknél ez a koncentráció magas volt. A kutatók arra is találtak adatokat, hogy a D-vitamin segít alacsonyan tartani a vérnyomást, csökkenteni a gyulladásokat és mozgósítani az immunrendszert. A szakemberek a milliliterenkénti 28 nanogrammnál több D-vitamint tartják elegendőnek, ám az amerikai nők és férfiak mintegy 40 százalékának ennél alacsonyabb a vitaminszintje.
Michael Melamed, a kutatócsoport egyik tagja úgy véli, a D-vitamin a szervezet hírvivő rendszerének része, ezért alkalmas annyi különböző dologra. Egy másik, az Annals of Rheumatic Diseases című szaklapban megjelent tanulmányban londoni kutatók a nők által tapasztalt krónikus fájdalmat hozzák összefüggésbe a D-vitamin hiányával. Elina Hyppönen, a londoni Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa kutatócsoportjával hétezer olyan 45 éves férfit és nőt vizsgált Angliában, Skóciában és Walesben, akik krónikus fájdalomról számoltak be. A fájdalomnak a D-vitamin alacsony szintjével való összefüggését csak nőknél tapasztalták a kutatók, ezért feltételezik, hogy a hormonok hatása is érvényesül valamilyen formában.
Azt nem sikerült tisztázni, hogy a vitamin bevitelével csökkenthető-e a fájdalom, ám a szakemberek bizonyos állapotokban javasolják a vitaminpótlást: ilyen a terhesség és az időskor. A többieknek tejtermékek, hal, tojás étrendbe illesztését ajánlják - és természetesen némi napfényt is.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06