Az élet sója...vagy mégsem?
Kevesebb sóval tovább él!
A mérsékeltebb konyhasó-fogyasztás csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát - ezt mutatta két vizsgálat.
2008.01.04 08:00MTIA mérsékeltebb konyhasó-fogyasztás csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát - ezt mutatta két vizsgálat. Arra már régóta voltak adatok, hogy a sótlanabb étrend csökkenti a vérnyomást, illetve jobban hagyja érvényesülni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását, de a két tanulmány azt is igazolta, hogy a kevesebb sót fogyasztók körében infarktus vagy szélütés is ritkábban fordul elő, mint azoknál, akik ételeiket erősen megsózzák.
Az első vizsgálat, a betűszó formájában ismert TOHP I. az 1980-as évek végén történt, a TOHP II. pedig bő egy évtizeddel később. Ezeknek a vizsgálatoknak az alapvető célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire lehet ilyen étrendi változtatással a magas vérnyomás kifejlődését megelőzni, de legalább késleltetni.
A több ezer, 30-54 éves önként jelentkezőt véletlenszerű beosztás szerint két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai napi konyhasó-fogyasztásukat átlag 2.5 grammal mérsékelték. Részletesen elmagyarázták nekik, miért tanácsos és milyen módon lehet ezt a kedvező étkezési változtatást folytatni.

A TOHP I. időtartama 18 hónap, a TOHP II. időtartama 36-48 hónap volt, de a tanulmányt vezető kutató, az amerikai Dr. N.R. Cook és munkatársai föltételezték, hogy az ismételten megerősített, kedvező irányú étrendi szokásokat a résztvevők az egész időszakban is megtartották.
Részletes adatokat gyűjtöttek a megbetegedési és halálozási arányokról. Kiderült, hogy még ha külön is figyelembe vették az etnikai hovatartozást, az életkort, a vizsgált személyek nemét és testsúlyát, a kevesebb sót fogyasztó személyek körében a szív- és érrendszeri események gyakorisága akkor is egynegyedével csökkent.
Az ételek erősen eltúlzott sózása (ami Magyarországon is gyakori) a két igen fontos tanulmány adatai szerint 25 százalékkal növeli a szívinfarktus és a szélütés kockázatát és megfordítva: a konyhasó fogyasztás csökkentése jót tesz az egészségnek. A szakemberek véleménye már sok éve az, hogy ideje volna olyan törvényt hozni, amely az élelmiszeripart kötelezné a kenyér, a készételek, felvágottak sótartalmának csökkentésére.
Az angol orvosi hetilapban, a British Medical Journal hasábjain megjelent tudományos cikkhez szerkesztőségi közlemény társul, amely ugyancsak ezt a nézetet támogatja, de ehhez csatlakozik az Egészségügyi Világszervezet nemrég kiadott jelentése is. A sófogyasztás csökkentésére vonatkozó intézkedés javítaná az emberek életkilátásait, és a szaksajtó ehhez hozzáfűzi, hogy így kisebb volna az egészségügyi ellátás költsége is.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06