A meleg kedvez a baciknak
Indul a kánikula-kommandó
Az élelmiszerellenőrző hatóságok fokozottan ellenőrzik majd a természetes és mesterséges strandok, vízpartok, a nagy tömeget vonzó rendezvények vendéglátó egységeit, büféit.
2008.06.20 16:58MÉBiHA Miniszterelnöki Hivatal koordinálásában 2008. június 30 - augusztus 25-e között közös nyári fokozott hatósági ellenőrzés-sorozatra kerül sor az ország területén. A „Csillagszóró” és „Kikelet” elnevezésű ellenőrzési akciókhoz hasonlóan most is több hatóság lép fel közösen.
Az élelmiszerellenőrző hatóságok fokozottan ellenőrzik majd a természetes és mesterséges strandok, vízpartok, a nagy tömeget vonzó rendezvények vendéglátó egységeit, büféit, valamint a közlekedési eszközökön felszolgált, értékesített élelmiszereket. Különös figyelemre számíthatnak a gyermekeink nyári táboroztatásával foglalkozók. Kiemelt országrészek a számos hazai és külföldi vendéget, nyaralni vágyót vonzó Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó és főváros, valamint környéke.
A nyári meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, mely elősegíti az élelmiszerek romlását, az élelmiszerfertőzések, mérgezések megszaporodását. A meleg és a megnövekedett áruforgalom túlterheli az egységek és ezen belül a hűtők kapacitását. Gyakori a dolgozók túlterhelése, szakképzetlen dolgozók alkalmazása, mely tovább fokozza a hibák elkövetésének, ezáltal egészségre ártalmas, vagy rossz minőségű élelmiszerek forgalomba kerülésének valószínűségét.
A nyári időszakra jellemző a megnövekvő turizmus, amely fokozott vendég – és áruforgalmat és magas szintű elvárást jelent, és nagymértékben befolyásolja a külföldiek Magyarországról alkotott véleményét, hazánk jó hírét. Éppen e tényezők indokolják a fokozott nyári ellenőrzések szükségességét.
A nyári élelmiszerkínálatot - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakemberei vizsgálják saját hatáskörük alapján, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatallal (MÉBiH) előzetesen egyeztetett terv- és feladatmegosztás szerint. A MÉBiH nem ellenőriz, de a hatóságok közti koordinációs és tájékoztatási szerepet tölti be.
Az élelmiszerek élelmiszer-biztonsági, higiéniai, minőségi szempontból történő ellenőrzésére a teljes élelmiszerláncban sor kerül, vagyis az alapanyag előállítástól, a késztermék előállításon, tároláson, szállításon és forgalmazáson át a vendéglátásig, közétkeztetésig kiterjed.
Az ellenőrzések során a hatóságok egyes termékcsoportokra kiemelt figyelmet fordítanak, elsősorban a közegészségügyi szempontból fokozott kockázatot jelentő, valamint nyáron nagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszercsoportokat (fagylaltok, jégkrémek, friss és előkészített húsok, húskészítmények tej, tejtermékek, ásványvizek, sörök, hidegkonyhai, cukrászati termékek, stb.)
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer-ellenőrzési programja élelmiszer-biztonsági, állat-, és növény-egészségügyi, zöldség és gyümölcs minőség-ellenőrzési és borvizsgálati témaköröket tartalmaz. Ennek keretében a teljes élelmiszerláncot, a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás élelmiszer-biztonsági feltételeit vizsgálják az MgSzH szakemberei.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt ellenőrzési célpontjai a strandok, vízpartok, aqua-parkok, gyógy-turisztikai helyszínek, piacok, vásárcsarnokok vendéglátó egységei, büféi. Az ellenőrzések során a klasszikus fogyasztóvédelmi feladatok, a fogyasztók érdekeinek védelmére irányuló ellenőrzések (fogyasztói ártájékoztatás minősége, nyugtaadási fegyelem, mérőeszközök hitelességének ellenőrzése, stb.) kerülnek előtérbe.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a vendéglátás területén, party-szervizeknél végez majd élelmezés-egészségügyi ellenőrzést, kiemelt figyelmet fordítva a strandok ellenőrzésére, ezen belül is a fagylaltértékesítésre, továbbá a gyermekek üdültetésével foglalkozó nyári táborok közétkeztetéseire, valamint nagy tömeget vonzó rendezvények ellenőrzésére.
A közegészségügyi hatóság a vasutak, közutak, benzinkutak higiénés, valamint munkaegészségügyi feltételeinek ellenőrzését ugyancsak célul tűzte ki. Az ellenőrzések eredményeiről, tapasztalatairól a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal és a hatóságok rendszeresen tájékoztatást adnak a sajtó útján, valamint honlapjaikon keresztül.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06