Egy tuti 5 napos diéta

Aromadiéta - biztos a siker

Az optimális fogyókúrában sok friss zöldfűszer is segít, ugyanis olyan természetes aromákat tartalmaznak, melyek a bioaktív növényi anyagokkal együtt az anyagcserét zsírégetésre programozzák.

2008.06.14 08:53ideal.hu

A fűszerek titka

A receptekben használt fűszerek fogyást elősegítő bioaktív növényi anyagokat tartalmaznak.
- Bazsalikom - illóolajokat - például kámfor, cineol - tartalmaz. Felpörgeti az anyagcserét, ezáltal az emésztést.
- Kapor - elsősorban a carvon nevű illóolaja értékes, mely belülről tisztítja a szervezetet, és kimossa belőle a fölösleges vizet.
- Turbolya - a friss fűszer néhány hatóanyaga vízhajtó hatású, és fittséget kölcsönöz. Ideális tavaszi fáradtság ellen.
- Koriander - kiváló élénkítő. A corianderol nevű illóolaj hangulatjavító és fogyást motiváló tulajdonsággal rendelkezik.
- Zsázsa - nagy hatékonyságú mustárolajat tartalmaz. Segíti az energiaátalakulást és a zsírégetést a sejtekben.
- Menta - gazdag illóolajokban, elsősorban mentolban. Ez közvetlenül az éhségközpontra hat, és csillapítja az étvágyat.
- Petrezselyem - C-vitamin- és illóolaj- (pl. apiol) tartalma ideális kombináció, mely fogyókúránál feszesen tartja a bőrt, és erősen salaktalanít is.
- Kakukkfű - thymolt tartalmaz. Serkenti az anyagcserét, a kalóriák elégetését - így a sejtekben levő zsírraktárak eltűnnek.

A tésztát megfőzzük. A megtisztított gombát felszeleteljük. Összeturmixoljuk a fűszereket, fokhagymát és a levest, ízesítjük. A forró tésztával és a gombával tálaljuk.

3. nap

Ebéd - marinírozott hekkfilé uborkasalátával Hozzávalók: 2 kávéskanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 10 dkg hekk, 15 dkg salátauborka, fél piros húsú paprika, 1 mogyoróhagyma, 20 dkg földi mogyoró (nem pirított), fél chilipaprika, 1 db gyömbér, fél zöld citrom leve, jódozott só, bors, 4 salátalevél, friss koriander 1 kávéskanál mézet elkeverünk 1 evőkanál szójaszósszal. Ebben pácoljuk a halat kb. 1 óra hosszat. Az uborkát és a paprikát kis darabokra vágjuk, a hagymát a mogyoróval felaprítjuk. A chilipaprikát kimagozzuk, és kockára vágjuk. Az egészet összekeverjük. A felaprított gyömbért elkeverjük a zöld citrom levével, a maradék mézzel és szójaszósszal. Ízesítjük, és a salátára öntjük. Hozzákeverjük az eltépdesett salátaleveleket is. Egy teflonserpenyőben a hal mindkét oldalát kb. 5-10 percig sütjük. Megszórjuk apróra vágott korianderrel, és a salátával tálaljuk. Vacsora - currys zöldség korianderes rizzsel Hozzávalók: 70 g rizs, 2 paradicsom, 1 piros húsú paprika, 50 g gomba, fél mangó (másik felét félretesszük a 4. napra), 1 mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 ml zöldségleves (instant), bors, gyömbér, fél kávéskanál currypor, friss koriander A rizst megfőzzük (felét eltesszük a 4. napra). A paradicsomot, gombát, paprikát kis darabokra, a mangót kockára vágjuk. Felaprítjuk a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Az egészet kb. 2 percig pároljuk a forró levesben, majd ízesítjük. A rizst elkeverjük a korianderrel, és a zöldségekkel tálaljuk.

4. nap


Ebéd - indiai rizssaláta Hozzávalók: 50 g zsenge zöldborsóhéj, fél piros chilipaprika, 1 db gyömbér, 50 ml zöldségleves (instant), 1 kávéskanál szójaszósz, 2 nyers garnéla (kb. 125 g), főtt rizs (előző napról), 2 póréhagyma, fél mangó (előző napról), 2 kávéskanál mazsola, friss koriander és menta A zöldborsóhéjat félbe, a chilit és a gyömbért kockára vágjuk. A felmelegített levesbe beleteszszük a chilit, a gyömbért és a szójaszószt. Ebben kb. 2 percig pároljuk a borsóhéjat és a garnélát, majd kivesszük. A rizst elkeverjük a levessel, és lehűtjük. A pórét apróra, a mangót szeletekre vágjuk, és a mazsolával együtt a rizshez keverjük. A rizst garnélával és a fűszerekkel tálaljuk. Vacsora - gorgonzolakrém tavaszi zöldségekkel Hozzávalók: 40 g gorgonzola, 1 dl sovány joghurt, 2 kávéskanál tejföl (10%-os), petrezselyem, jódozott só, bors, 2 sárgarépa, 20 dkg zöld spárga, fél piros húsú paprika, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér A sajtot simára keverjük a joghurttal és a tejföllel. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket felszeleteljük, és kevés vízben 5 percig pároljuk. A zöldséget a mártással és a kenyérrel tálaljuk.

5. nap

Ebéd - gombás-sajtos carpaccio Hozzávalók: 1 evőkanál zöld citrom leve, jódozott só, bors, kömény, 2 evőkanál sovány joghurt, 10 dkg gomba, 80 g parmezán (egészben), 2 paradicsom, friss zsázsa, bazsalikom, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér A citromlét elkeverjük a sóval, borssal, köménnyel és a joghurttal. A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, egy tálon elrendezzük, majd leöntjük az öntettel. Rágyaluljuk a sajtot. A felkockázott paradicsommal és a friss zöldfűszerekkel tálaljuk. Kenyeret adunk hozzá.

Vacsora - halfilé zöldfűszer-ropogóssal

Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 mogyoróhagyma, friss kapor, petrezselyem, kakukkfű, 2 evőkanál reszelt parmezán, 12 dkg halfilé (tengeri), 1 evőkanál zöld citrom leve, só, bors, 1 narancs, 20 dkg spenót, 1 szelet szezámmagos kenyér A felaprított fokhagymát, mogyoróhagymát és zöldfűszereket összekeverjük a sajttal. A halra csepegtetjük a zöld citrom levét, és teflonserpenyőben kb. 2 percig sütjük. Fűszerezzük, majd rákenjük a fűszeres sajtkeveréket. Lefedve kb. 1 percig pároljuk, majd melegen tartjuk. A meghámozott narancsot felszeleteljük. A spenótot forró serpenyőben addig pároljuk, míg össze nem esik, majd fűszerezzük. A halat a spenóttal és a naranccsal tálaljuk. Kenyeret adunk hozzá.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. A fűszerek titka

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.