Traditional and wild
Látászavarok gyógyítója, cukorbetegek teája
Ha a fekete áfonyáról hallunk, sokunknak vadételek kísérőjeként jut eszünkbe, azonban gasztronómiai értéke mellett különleges gyógynövény is egyben.
2012.06.15 14:01Traditional and Wild ProgramHazánkban szórványosabban, a környező országokban azonban tömegesen előforduló erdei cserje a fekete áfonya, amelyet a Kárpát-medencében több nevén is ismernek: áfonya, fekete kokojza, boronyica, havasi meggy. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a fekete áfonyáról.
Mi mindenre jó a fekete áfonya?
Termésének érfalvédő hatása jól ismert, csökkenti a hajszálerek kóros törékenységét és áteresztőképességét. Emellett javítja a szem alkalmazkodóképességét a csökkent fényviszonyokhoz. A második világháború idején brit pilóták tapasztalták meg, hogy azután, miután fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Hatásait ennek alapján kezdték el vizsgálni, s ma már számos látászavar gyógyításában használatos.
A fekete áfonya levele fertőtleníti a húgyutakat, termése pedig eredményesen alkalmazható különböző vastagbél-problémák kezelésében is. Leveleinek vércukorszint-csökkentő hatását régóta feltételezik, a népgyógyászat fekete inzulinként említi, ez azonban egyelőre minden kutatói törekvés ellenére sem tekinthető bizonyítottnak. Napjainkban állatokkal végzett kutatásokban leírtak már köztes eredményeket, a cukorbetegséggel járó tünetekre gyakorolt pozitív hatásokat.
A termések feldolgozásának legismertebb formája a fekete áfonya lekvár, de készíthetünk belőle szörpöt, bort, vagy akár krémet is. Leveleiből, leveles hajtásaiból tea készíthető, amelyet főképp a cukorbetegek folyadékszükségletének pótlására használnak.
A fekete áfonya tea elkészítési módja
1-2 teáskanálnyi aprított fekete áfonya levelet öntsünk fel 2 dl forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd szűrjük le. Mézzel ízesítsük, étkezés közben fogyasszuk. A termés, és az abból előállított termékek korlátlan ideig adagolhatók, a levéllel azonban óvatosabbnak kell lenni, ugyanis túladagolás esetén - 2 kávéskanál aprított levélnél több - (érzékeny személyekben) enyhébb mérgezést okozhat.
Hiedelmek, babonák, asztrológia
A fekete áfonya az európai kultúrkörben/népi hagyományok szerint a hűtlenséget és az árulást szimbolizálja.
A türingiaiak szerint, aki június 24-én, Szent Iván napján fekete áfonyát gyűjt, egész évre védett a láztól. A heidelbergiek a június 25-ei, Jakab napi áfonyaevésben hisznek, ami óv a fogfájástól.
Az asztrológia szerint a fekete áfonya a Jupiter uralma alá tartozó növény.
Mikor és hogyan gyűjthető?
Az áfonyafajok az Északi-sarkkör vidéknek növényei, melyek Dél felé haladva a magasabb domb- és hegyvidék növénytársulásaira szorítkoznak. A környező országok magasabb domb- és hegyvidékein nagyobb állományokat képez. Magyarországon kevés van belőle, nem gyűjthető, kíméletre szorul. Azon országokban és termőhelyeken azonban, ahol tömegesen fordul elő, a leveleket a szárakról lefosztják, vagy az egész leveles hajtást értékesítik.
A terméseket e célra készített, lapát formájú fésűs dobozzal gyűjtik, majd rézsútosan lejtő, nedves szövedékkel fedett deszkán vödörbe gurítják; a kerek, jól guruló bogyók leperegnek, a levelek, és az egyéb idegen részek megtapadnak a vizes felületen és eltávolíthatók. Az eszköz a Kárpátokban lakó szlovákoknál, németeknél, lengyeleknél, ukránoknál, valamint románoknál – így az erdélyi magyaroknál is – jól ismert, gyakran használt. Alpesi és skandináv tájakon is így gyűjtik a fekete áfonyát.
A leveleket nyáron szedik, árnyékban szárítják. A bogyókat ősszel gyűjtik be, és frissen dolgozzák fel gyógyszeripari vagy élelmiszeripari termékké. Az étkezésre készült fekete áfonyát aszalással szárítják, így hosszan, jól tárolhatók zárt edényben, száraz helyen.
Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.
Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.
Facebook >>>
Kapcsolódó írások:
- A dohányzásról való leszokásban is segítenek az útifű fajok
- A kamilla igazi oldala
- Mire jó, ha fehér a mályva?
- Gezemicét lánytól a mamáig
- Szívbetegeknek teaként, ínyenceknek likőrbe vagy lekvárnak
- Köhögéscsillapító tea, méz és palacsinta: mire is jó az akácvirág?
- "A gyógynövény a lábunk előtt hever, csak le kellene hajolnunk érte!"
- Boszorka ellen boróka: mi mindenre jó még?
- Áztatva, nem főzve! - Így fogyasszuk a csipkehúst
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06