Sajnos, gyorsabb a folyamat, mint hinnénk...
Pár óra alatt felkúszik a zsír a csípőnkre?
Ami egy pillanat alatt lemegy a torkunkon, évek alatt megy le a csípőnkről? Van benne valami. Kutatók szerint a zsír, amelyet megeszünk, mindössze pár óra leforgása alatt rajtunk marad.
2012.05.15 14:22ma.huA diétázók gyakran elfelejtik, hogy egy kis bűnözés igenis sokat számít a vonalaikon - ha egyszer megettünk valami zsírosat, nagyobb erőfeszítés kell a ledolgozásához...
Brit kutatók szerint a zsír azonnal tárolódik, sokkal gyorsabban, mint korábban hitték. Mindössze órákra van szüksége.
Csupán 3-4 órával az étkezés után több, mint 2-3 teáskanálnyi zsír tárolódik övünk vonalában. Együnk nem sokkal utána, és a zsírlerakódás egyre csak nő és nő.
Azoknak, akik esténként szeretik behabzsolni a vacsorát, nem árt belegondolniuk, hogy az este elfogyasztott ételből tárolódik a legtöbb zsír a "középtájékunkon".

Az Oxford egyetem kutatóinak megállapítása, miszerint akár órákon belül is hízhatunk, megcáfolja azt a korábbi, széles körben elterjedt hiedelmet, hogy a súlygyarapodás fokozatos.
Korábban úgy hitték, hogy az elfogyasztott ételből a zsír a bélből a vérbe kerül, és az izmok, melyeknek szükségük van rá, használják. Ám a zsír tárolódása a derék, csípő és a lábak táján a jelek szerint nem is történik olyan lassan. A folyamat jóval gyorsabbnak és összetettebbnek tűnik.
Az Oxfordi egyetem vizsgálatában az önkéntes résztvevők zsírt ettek - a kutatók pedig követték annak útját. Kiderült, hogy egy órát vett igénybe a lebontása a bélben és a véráramba jutása apró cseppek formájában. A cseppecskék egy ideig keringtek a testben - de nem sokáig -, mielőtt tárolódtak.
A folyamat igen gyors volt - állapította meg Fredrik Karpe professzor. A sejtek a zsírszövetben "megfogják" a zsír cseppeket a derék környékén, - miközben a vér szállítja őket - és beépítik azokat a sejtekbe, tárolás céljából.
A reggelire elfogyasztott zsírnak csupán egy kis mennyiségével történik mindez. Nem így a vacsora esetében - ahol a felével. Mindez a hormonális változásoknak is köszönhető az esti időszakban.
A jó hír, hogy ez a tárolás csak átmeneti, a lerakódott zsír gyorsan felhasználódik, táplálja az izmokat. Kivéve, amikor túlságosan sokat eszünk - figyelmeztet Karpe professzor, hozzátéve: "Ebben az esetben nem lépünk a zsír "mozgósításának" szakaszába, az egyre halmozódik és elkezdjük felszedni a plusz kilókat."