A gyümölcs mindig legyen kéznél
4 egyszerű trükk, hogy kevesebbet együnk!
Szeretnénk rávenni magunkat az egészségesebb táplálkozásra? Hányan ígérik meg nap mint nap maguknak. Csak rajtunk múlik, és kaphatunk hozzá egy kis segítséget...
2012.05.14 14:23ma.huLehetséges, hogy nehéz elhinni, de néhány egyszerű trükkel sokat tehetünk azért, hogy egészségesebben táplálkozzunk. Már az is segíthet, ha csak közelebb rakjuk magunkhoz a gyümölcsös tálat!
Bizonyára észrevettük már, hogy bár magunktól nem szívesen megyünk a konyhába meghámozni és megenni egy gyümölcsöt, ha egy tálban mellénk teszik, elkészítve, meghámozva, sőt felkockázva, sokkal valószínűbb, hogy megesszük.
Ezen elv alapján elindulva, ha kezünk ügyébe rakjuk a gyümölcsöket egy kis tányérba vagy tálba, előbb fogunk hozzájuk nyúlni.
Egy tanulmány megállapította: minél közelebb helyezték a 10 percre magukra hagyott diákokhoz a gyümölcsöstálat, annál inkább vettek a darabokra vágott almából és répából. Az alma sikeresebbnek bizonyult egyébként, mint a répa, amit a kutatók a vizuális látványnak tulajdonítanak.

Ugyanezt tapasztalták akkor is, ha édességet tartalmazott az a tál. Tehát úgy tűnik, ezen a téren nincs különbség a desszert és a gyümölcsök, zöldségek között: minél közelebb van hozzánk az étel, annál valószínűbb, hogy megesszük.
"Az ételek, amelyekben cukor van, vagy ránézésre is tudjuk, hogy édesek, serkentik a "jutalom-régiót" az agyban - mondta el Gregory J. Privitera, tanulmányvezető. - Ezért ha meglátjuk az almát a tálban, vágyat érezünk arra, hogy elfogyasszuk."
De mit tehetünk még a kevesebb és egészségesebb evésért, azon túl, hogy kezünk ügyében tartunk gyümölcsöt és édességet?
Kutatók szerint a monoton környezet is csökkenti a vágyat arra, hogy sokat együnk - például a nem kontrasztos teríték: fehér tányér, fehér asztalterítő. Ennek hatására ugyanis az emberek sokkal jobban tudatában vannak annak, mekkora adag ételt szedtek a tányérjukra és mennyit esznek.
Válasszunk magas, karcsú pohártípusokat a széles helyett - az alacsony és széles üvegpoharakkal azt érhetjük el, hogy több folyadékot fogyasztunk, és többnyire nem az előnyös vízről van szó...
A terítékkel további variációkat is ki lehet próbálni - spanyol kutatók szerint ha az ételt fehér tényéron szolgáljuk fel, azzal vonzóbbá is tesszük: az ember finomabbnak véli ezeket az étkeket, intenzívebb ízeket és élvezetet kapcsolnak hozzájuk.
Ennek oka az, hogy a fehér intenzívebbé teszi az élelmiszer színét, és attraktívabb megjelenést kölcsönöz neki.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06