A titok a benne levő, magas minőségű fehérje
Áldás a tojásban - délig nem leszünk éhesek tőle
Aki eddig még nem tette, fogyasszon tojást reggelire - egy tanulmány szerint sokkal kevésbé lesz éhes ebédig, mint ha mást evett volna.
2012.05.12 08:54ma.huÉrdemes egy-két tojás elfogyasztása után munkába menni: kordában tartja a délelőtti éhséget - egy tanulmány megállapítása szerint a rántottát reggelizők sokkal kevésbé voltak éhesek ebédidőben, mint akik valamilyen gabonával kezdték a napot.
Egy korábbi vizsgálat során kutatók már rájöttek, hogy a tojás hatására hosszabb ideig érezzük telítettnek magunkat, mint más ételek esetében, ezért akár "természetes étvágycsökkentőnek" is lehetne nevezni azt.

A tanulmány során 20 egészséges embert vizsgáltak, akiknek egy héten át minden reggel tojást - rántottát -, vagy egy kis tál gabonát kellett enniük.
Az ételeknek hasonló volt a kalóriatartalmuk és a mennyiségük, egyforma mértékben tartalmaztak fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Amikor eljött az ebédidő, a résztvevőket megkérdezték, mennyire érzik magukat éhesnek.
Elmehettek a büfébe: figyelték, hogy mennyit esznek és vértesztet is végeztek rajtuk. Kiderült, hogy mindenki telítettebbnek érezte magát, aki tojást reggelizett, ők kevesebb ételt kértek a büféből.
A vérteszt határozott különbséget mutatott a ghrelin (étvágyért felelős) hormon szintjében: az alacsonyabb volt a tojást evőknél, nem véletlen érezték magukat kevésbé éhesnek.
A tojás azért okoz jóllakottság-érzést, mert igen magas a fehérje-tartalma. A gabonatál ugyanannyi fehérjét tartalmazott, ezért a Lousiana-i állami egyetem kutatói arra következtetnek, hogy a fehérjék minőségén van a hangsúly.
A fehérje tápértéke változó, az állati fehérje általában jobb, mint a növényi - úgy tűnik, a tojásban levő kiemelkedően magas minőséget képvisel.