Jobban jár, aki sok halat eszik
Hallal megelőzhető a vastagbélrák?
Kisebb a vastagbélrák kockázata azoknál, akik sok halat esznek - állapították meg kínai kutatók 41 korábbi tanulmány adatainak áttekintésével.
2012.05.11 20:20MTIA kutatók elemzésükhöz egyebek közt az Egyesült Államokban, Norvégiában, Japánban és Finnországban készült vizsgálatok eredményeit használták fel.
Csie Liang és kollégái a témában 1990 és 2011 között készült, a halfogyasztás mennyiségét és a rákdiagnózisokat nyomon követő tanulmányokat gyűjtötték össze, ezek eredményeit összegezték.

A metaelemzés azt mutatta, hogy a rendszeres halfogyasztás 12 százalékkal csökkentette a vastagbélrák és 21 százalékkal a végbélrák kockázatát.
Az összefüggés akkor is fennállt, amikor a tanulmányokban részt vevő emberek nemével, életkorával, alkoholfogyasztásával, családi történetével és más, a rák kialakulásában közrejátszó tényezőkkel korrigálták az adatokat.
A szerzők hangsúlyozták, hogy elemzésükben nem tettek különbséget a halfajták között, ahogy a halételek elkészítési módja szerint sem tudták vizsgálni a hatást.
Tanulmányukat az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban tették közzé.
Kapcsolódó írások:
- Alkohol és vörös hús: a vastagbélrák még inkább pusztít?
- A vastagbélrákot is legyőzi a házasság?
- Ne dobd a halat olajba, megvédi a nőket
- Amit tudni kell a vastagbélrákról és a végbélrákról
- A sok hús- és halfogyasztás összefügghet a gyulladásos bélbetegségekkel
- A halfogyasztás csökkenti a szellemi leépülést
- A halfogyasztás csökkentheti a cukorbetegek vesekárosodását
- Halfogyasztással megelőzhető a csecsemőkori ekcéma