Meghökkentő: ezért ne habzsoljuk az ételt...
Gyorsan eszel, cukorbeteg leszel?
Vajon a gyors evés növelheti az oly sok embert érintő diabétesz kockázatát? Egy új tanulmány az összefüggésre világít rá.
2012.05.09 08:15ma.huHa túl gyorsan behabzsoljuk ételeinket, növeljük a cukorbetegség kialakulásának esélyét - állapította meg egy litván kutatók által végzett minitanulmány.
A kutatás során 234, 2-es típusú diabétesszel élő embert hasonlítottak össze 468 olyannal, aki nem szenvedett cukorbetegségben, és megfigyelték, hogy akik gyorsan "leküldik" ételeiket, 2,5-ször esélyesebbek a diabéteszre, mint azok, akik, úgymond, szánnak időt az evésre.

A tanulmányban részt vevő diabéteszeseknek általában magasabb volt a testtömegindexe is (BMI), mint a nem cukorbetegeknek, de az is megfigyelhető volt, hogy a képzettségi szintjük szintén alacsonyabb.
"A 2-es típusú cukorbetegség terjedése világszerte növekszik, világméretű járványnak tekinthető" - mondta el Lina Radzevicine tanulmányvezető.
"Úgy tűnik, hogy érzékeny a genetikai háttérre és a környezeti tényezőkre. Nagyon fontos azonban azonosítani a befolyásolható kockázati tényezőket, amelyek segítenek csökkenteni az emberek esélyét a betegség kialakulására."
A szakember hozzátette, hogy bár a tanulmány talált összefüggést a gyors evés és a diabétesz jelentkezése között, ez nem bizonyul ok-okozati összefüggésnek.
A tanulmány egy orvosi találkozón került bemutatásra, a kutatók eredményeiket egy firenzei konferencián ismertették.